Affiliatemarkkinointi

Tälle sivulle olen koonnut oppaan muodossa kattavasti perustietoa affiliate-markkinoinnista sekä vinkkejä tehokkaaseen affiliate-markkinointiin. Jotta opas pysyisi suhteellisen kompaktina, kerään tänne vain ydinasiat ja kirjoitan syventäviä artikkeleita blogiin, jotka sitten linkkaan alla olevaan tekstiin aina, kun siihen on aihetta. Alla on oppaan sisältö navigiointivalikon muodossa, josta pääset nopeasti sinua kiinnostavaan aiheeseen.

Toivottavasti opas auttaa sinuakin tienaamaan passiivista tuloa!

Mitä affiliate-markkinointiopas sisältää?

 1. Mitä affiliate-markkinointi on?
 2. Mitä eri komissiotyypit tarkoittavat?
 3. Mikä on affiliate-verkosto ja mitä se tekee?
 4. Affiliate-verkostot, joita minä käytän
 5. Miksi affiliate-markkinointi on niin suosittua?
 6. Inbound-markkinointi vs. outbound-markkinointi
 7. Esimerkki - Intohimona Muumimukien keräily
 8. Amazon Affiliates
 9. Affiliate-yhteistyö suoraan yrityksen kanssa
 10. Vinkit hyvän affiliate-kampanjan löytämiseen
 11. Pitääkö affiliate-tuloista maksaa veroa?

Mitä affiliate-markkinointi on? 

Affiliate-markkinointi eli kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa sitä, että julkaisija eli esimerkiksi bloggaaja saa joltain yritykseltä rahaa tulospohjaisen komission muodossa. Yritys siis maksaa bloggaajalle tuloksista eli vaikkapa tuotteiden myynnistä tai asiakkaiden hankinnasta. Tämä tarkoittaa sitä, että bloggaaja mainostaa yrityksen tuotteita kuvabannerilla tai tekstilinkeillä oman bloginsa artikkelissa, ja aina kun joku ostaa tällaisen affiliate-linkin kautta kyseisen yrityksen tuotteita, saa bloggaaja kaupan hinnasta tietyn suuruisen komission itselleen. Tällöin puhutaan myyntikomissiosta ja sen suuruus vaihtelee sen mukaan, millaisesta tuotteesta on kysymys.

Julkaisija voi saada myös komission siitä, että lukija rekisteröityy yrityksen palveluun asiakkaaksi tai jäseneksi affiliate-linkin kautta tai luovuttaa yritykselle yhteystietoja. Tällöin puhutaan liidikomissiosta (leadi tai liidi).

Klikkauksia sekä komissioita pystytään seuraamaan tracking-linkkien avulla. Näitä seurantatilastoja pystyy näkemään affiliate-verkoston julkaisijatilillä, jonka kautta myös affiliate-kampanjoihin rekisteröidytään. Palaamme affiliate-verkostoihin ja niiden toimintaan aivan pian.

Affiliate-markkinointi on yleensä sisältömarkkinointia, mikä tarkoittaa sitä, että samalla kun julkaisija tarjoaa lukijoilleen arvokasta ja hyödyllistä sisältöä, hän samalla mainostaa tuotetta tai palvelua, jonka mainostaminen on sisällön kannalta relevanttia.

Myyntikomissio 

Tyypillisesti yritykset maksavat prosentuaalisen komission tuotteen hinnasta, joka on yleensä 4-20 % luokkaa. Näin on ainakin perinteisten kulutustavaroiden kohdalla (vaatteet, teknologia, sisustus, keittiö jne.) Myös kiinteät euromääräiset komissiot ovat mahdollisia, mutta harvinaisia.

Hieman erikoisempien tuotteiden kohdalla komissio saattaa nousta jopa 40-50 %:iin tai vielä tätäkin korkeammaksi. Näin korkeisiin komissioihin törmää sellaisten tuotteiden kohdalla, joissa on jo ennestään hyvät katteet tai jotka yleensä sitouttavat ostajat yrityksen asiakkaaksi pitkäksi ajaksi.

Esimerkiksi joidenkin digitaalisten tuotteiden/palveluiden kohdalla komissioprosentit saattavat olla todella hurjia, jopa yli 100 %. Tällöin yritys siis maksaa julkaisijalle enemmän, kuin mitä asiakkaan ensimmäinen osto yritykselle tuottaa. Se, miksi joku yritys voi maksaa yli 100 % komissioita johtuu siitä, että yleensä tällaisen yrityksen asiakkaat tekevät myöhemmin lisää ostoja, esimerkiksi uusivat palveluiden tilauksia.

Leadkomissio

Liidikomission suuruus riippuu täysin siitä, miten pitkälle vieviä asiakassuhteita yritys saa. Melko tyypillinen esimerkki toiminnasta, joissa liidikomissioita käytetään, on uutiskirjeen tilaaminen tai rekisteröityminen palvelun jäseneksi. Komissioita voidaan maksaa myös yhteystietojen keräämisestä.

Esimerkiksi uutiskirjeen tilaamisesta maksetaan tyypillisesti 0,20 - 2,00 euroa. Näissäkin on paljon vaihtelua sen suhteen, miten tuottavia uutiskirjeet ovat.

Jäsenyyksistä maksetaan 2 eurosta ylöspäin ja parhaimmillaan jopa satoja euroja riippuen siitä, millaisesta palvelusta on kysymys. Yleensä talouteen liittyvät yritykset maksavat isoja liidikomissioita uusista asiakkaista, koska tällaisten palvelujen asiakkaat ovat todennäköisesti melko tuottoisia kyseisille firmoille.

Hyvin tyypillisiä liidikampanjoita järjestää esimerkiksi erilaiset kyselytutkimusfirmat tai verkkokauppojen bonuspalvelut, jotka maksavat vain muutamien eurojen komissioita uusista jäsenistä.

Klikkikomissio

Näitä näkee nykyään enää aika harvoin. Klikkikomissio maksetaan siis kaikessa yksinkertaisuudessaan kertyneistä klikkauksista. Näiden epäsuosio johtuu todennäköisesti siitä, että tällainen palkitsemistapa on hyvin epätehokas ja toisaalta johtaa helposti joko tahattomiin tai tahallisiin väärinkäytöksiin.

Mikä on affiliate-verkosto ja mitä se tekee? 

Affiliate-verkostot ovat yrityksiä, jotka saattavat sisältöä tuottavat julkaisijat ja markkinointihalukkaat yritykset yhteen. Affiliate-verkostot siis keräävät yrityksiä ja auttavat heitä perustamaan affiliate-kampanjoita. Sen lisäksi he houkuttelevat julkaisijoita liittymään verkostoon ja antavat julkaisijoille mahdollisuuden mainostaa näitä kampanjoita.

Affiliate-verkosto on siis eräänlainen mainoskampanjoiden suunnittelu - ja välitystoimisto. Sen ansioista yrityksen ei tarvitse sopia yhteistyöstä ja palkkioden maksusta jokaisen julkaisijan kanssa erikseen, vaan maksut maksetaan affiliate-verkostolle, joka sitten huolehtii maksut julkaisijoille heidän ansionsa mukaan. Näistä maksuista verkosto ottaa itselleen pienen palkkion välistä.

Päästäkseen mukaan affiliate-markkinointiin, julkaisijan tulee siis liittyä jonkin affiliate-verkoston jäseneksi. Mielellään useampien sellaisten, sillä tällöin on enemmän kampanjoita, joista valita. Sen jälkeen julkaisija rekisteröi tililleen julkaisukanavat (blogit ym.), joiden sisältö tarkistetaan. Kun kaikki on valmista, voi julkaisija selailla itselleen sopivia affiliate-kampanjoita ja hakea/liittyä niihin. Yrityksillä on oikeus valita julkaisijat eli tietyt kampanjat vaativat hakemuksen ja julkaisijan tulee täyttää sisällön puolesta tietyt kriteerit.

Kun julkaisija on liittynyt johonkin kampanjaan, hän voi käytännössä aivan vapaasti mainostaa yritystä ja ajaa kampanjaa omassa sisältökanavassaan. Tracking-linkit eli seurantalinkit takaavat sen, että jokainen klikkaus, komissio ja liidi tallentuu tilastoihin reaaliajassa, ja näitä voi seurata affiliate-tilillä. Liidien ja komissioiden perusteella julkaisija saa affiliate-verkoston tililleen maksuja. Affiliate-tililtä maksuja maksetaan julkaisijan omalle pankkitilille vähän verkostosta riippuen. Yleensä maksut suoritetaan 1-2 kuukautta myöhässä komission syntymisestä. Tämä johtuu siitä, että komissioiden laatua tarkkaillaan ja vain oikeat komissiot hyväksytään.

Affiliate-verkostot, joita minä käytän 

Olen mukana useissa eri affiliate-verkostoissa, mutta valtaosa affiliate-tuloistani on keskittynyt pääasiassa muutamalle verkostolle. Listaan seuraavaksi kaikki affiliate-verkostot, joissa minulla on vähintäänkin julkaisijatili. Tämän jälkeen käyn hieman tarkemmin läpi minulle kaikkein merkityksellisimpiä verkostoja.

Affiliate-verkostot

Tällä hetkellä olen keskittänyt valtaosan tuloistani seuraavalle kolmelle verkostolle, jotka esittelen nyt lyhyesti. Saan myös jonkin verran tuloja Amazon Affiliates-ohjelman kautta, mutta esittelen sen erikseen hieman myöhemmin. Avoimuuden takaamiseksi haluan tehdä selväksi, että oheiset linkit ovat affiliate-linkkejä ja saan pienen komission näiden verkostojen suosittelusta. Sinulle tämä ei kuitenkaan kustanna missään tapauksessa yhtään mitään.


Adservice on minulle varsin uusi tuttavuus, mutta olen silti jo ehtinyt löytää verkostosta paljon potentiaalisia kampanjoita. Adservice vaikutti ensimmäisestä päivästä alkaen erittäin ammattimaiselta verkostolta. Account manager oli yhteydessä heti alusta lähtien ja on kysellyt esimerkiksi toiveita kampanjoista, joita haluaisin verkostoon saada. Adservicen työkalut ja seuranta on kaikkiin muihin käyttämiini verkostoihin verrattuna huippuluokkaa. Adservice-tilin pystyy yhdistämään sujuvasti esimerkiksi Google Adsense -tiliin ja Facebook-kampanjoiden konversioseurannalle on oma työkalu. Näiden lisäksi löytyy vielä vaikka kuinka paljon työkaluja ja esimerkiksi WordPress-plugineja.

Adservicellä on tällä hetkellä tarjolla lähes 1200 kampanjaa joista 260 toimii Suomessa. Jos siis tosissasi olet kiinnostunut affiliate-markkinoinnista blogissasi, niin kannattaa ehdottomasti hakea julkaisijaksi Adservicelle.

Adtraction on yksi pohjoismaiden johtavia affiliate-verkostoja. Suomessa on tällä hetkellä tarjolla 128 kampanjaa. Adtraction tarjoaa julkaisijoille hyvät perustyökalut ja seurannan, jotka on tähän mennessä toimineet moitteettomasti. Adtraction järjestää mainostajien kanssa yhteistyössä paljon julkaisijakilpailuja, mitkä tuovat mukavasti mielenkiintoa perinteisen palkkiojärjestelmän rinnnalle. Ehdottomasti liittymisen arvoinen verkosto, mikäli vakavissaan pohtii blogilla tienaamista.

Julkaisijaksi liittyminen Adtractioniin on helppoa ja nopeaa. Liity julkaisijaksi Adtractionille.

TradeTracker oli ensimmäinen affiliate-verkosto, jonka kanssa itse aloitin blogilla tienaamisen. Siitä syystä myös valtaosa tuloistani tulee tällä hetkellä TradeTrackerilta. TradeTrackerilla on tarjolla yli 300 kampanjaa Suomeen ja kattavat seuranta - ja mainotyökalut. Ehdotonta plussaa TradeTracker saa paitsi yksinkertaisesta ja toimivasta käyttöliittymästä, niin myös erittäin nopeista tilityksistä! Liity julkaisijaksi TradeTrackerille.

Ota selvää, tutustu ja vertaile!

Tässä kohtaa voi olla ehkä hyvä, että itse ihan konkreettisesti näet miten affiliate-verkostot toimii, avaat tilejä ja vertailet eri verkostoja. Itse tietysti suosittelen aloittamaan noista kolmesta erikseen mainitusta, koska niistä on ollut minulle eniten hyötyä. Koen myös, että niistä on helpoin ja selkein aloittaa affiliate-toiminta.

Eri verkostojen välillä eroja voi olla kampanjatarjonnassa, käytettävyydessä, työkaluissa ja tilityksissä. Myös saman mainoskampanjan sisällä voi olla eroja komissioiden suuruudessa. Saman yrityksen kampanja voi siis löytyä useasta eri verkostosta, mutta toinen verkosto saatttaa tarjota paljon paremman komission kuin toinen. Ei kuitenkaan kannatta liikaa keskittyä pelkästään vertailemaan komissioiden suuruuksia. Muutaman kymmenen sentin erolla ei ole läheskään niin paljon merkitystä kuin sillä, että seuranta varmasti toimii moitteettomasti ja työkalut tarjoavat mahdollisuuden ajaa kampanjaa mahdollisimman optimaalisesti.

Miksi affiliate-markkinointi on niin suosittua? 

Affiliate-markkinointi on jo pelkästään euroopan tasolla miljardiluokan bisnestä ja sitä harrastavia yrityksiä on nykyään aivan valtava määrä. Affiliate-verkostojakin on jo pelkästään euroopassa kymmeniä ellei jopa satoja. Monilla suurilla yrityksillä on omat affiliate-kampanjat ja parhaimmillaan yksittäisen yrityksen markkinoinnista suurin osa saattaa perustua pelkästään affiliate-markkinointiin. Mikä siis tekee affiliate-markkinoinnista niin suosittua?

Koska se on tehokasta ja käytänössä melko riskitöntä sekä julkaisijan että yrityksen osalta. Yrityksen ei tarvitse pelätä, että käyttäisi rahaa tehottomaan markkinointiin, sillä komissioita maksetaan vain aikaansaadusta tuloksesta eli myynnistä tai leadeista. Julkaisija taas voi aivan vapaasti olla niin tehokas kuin haluaa ilman, että kokee tulleensa riistetyksi. Jos jokin affiliate-kampanja on menestys, saa julkaisija siitä palkkiota ansionsa mukaan. Näin ei olisi esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, missä julkaisija saa kiinteän palkkion per mainosartikkeli.

Affiliate-markkinointi on siis lähtökohtaisesti reilu, riskitön ja tehokas tapa kaikille osapuolille.

Inbound-markkinointi vs. outbound-markkinointi

Affiliate-markkinoinnista puhuttaessa puhutaan hyvin usein myös inbound-markkinoinnista. Nämä sanat eivät ole toistensa synonyymejä, vaan affiliate-markkinointi on yksi inbound-markkinoinnin alalaji. Tämä hienolta kuulostava termi tarkoittaa sellaista markkinointia, jossa potentiaalinen asiakas lähestyy markkinoijaa omasta aloitteestaan, eli asiakas on vapaaehtoisesti suostuvainen ottamaan vastaan markkinointiviestejä.

Tällaisesta tilanteesta yksinkertainen esimerkki on vaikkapa sellainen, missä vastasyntyneen lapsen äiti etsii Googlesta vauvanruokavinkkejä ja törmää aihetta käsittelevään blogikirjoitukseen. Blogikirjoitus taas sisältää jonkin vauvanruokayrityksen mainoslinkkejä tekstiin sisällytettynä. Äiti siis päätyy vapaaehtoisesti omasta aloitteestaan vauvanruokaa myyvän yrityksen sivuille, mikäli hän vakuuttuu blogikirjoituksen vinkeistä ja päättää klikata affiliate-linkkejä.

Blogien lisäksi muita inbound-markkinoinnin keinoja on esimerkiksi hakusanamainonta, sisältömarkkinointi sosiaalisessa mediassa ja yritysten omat, sisällön mukaan kohdistetut laskeutumissivut.

Outbound-markkinointi taas on tavallaan inbound-markkinoinnille päinvastaista. Siinä asiakas ei vapaaehtoisesti ota vastaa mainontaa, vaan törmää niihin väistämättä erilaisissa yhteyksissä, esimerkiksi kävellessään kadulla. Outbound-markkinointia on esimerkiksi radiomainonta, televisiomainonta ja sanomalehtien mainokset. Perinteisesti outbound-markkinointia on pidetty hyvin epätehokkaana markkinoinnin keinona.

Affiliate-markkinointi mahdollistaa tienaamisen millä tahansa blogilla 

Jo pelkästään suomalaiselle bloggaajalle erilaisia affiliate-verkostoja on tarjolla kymmeniä. Näissä kaikissa verkostoissa on tarjolla affiliate-kampanjoita käytännössä kaikista mahdollisista aiheista ja parhaimmillaan yhdessä verkostossa saattaa olla jopa tuhansia eri kampanjoita. Markkinointikampanjoiden skaala laajenee entisestään jos tuottaa sisältöä englanniksi.

Jotta saisimme hieman konkretiaa peliin, niin käydään seuraavaksi läpi esimerkki siitä, miten affiliate-markkinointia voisi hyödyntää aiheessa, jonka keksin juuri äsken päästä.

Esimerkki: Intohimona Muumimukien keräily

Olet intohimoinen Muumimukien keräilijä. Tee siis Muumimukeista kertova blogi/content-nettisivu, jossa jaat tarinoita ja kuvia Muumimukikokoelmistasi. Jos olet hyvä kameran edessä, niin dokumentoi harrastustasi videolle. Jos sinulla on lempeä radioääni, niin laita pystyyn Muumimuki-podcast. Otat mukaan sinulle tärkeimmät sosiaalisen median kanavat (Instagram, SnapChat, Facebook, Pinterest), alat tuottamaan sisältöä kaikkiin kanaviin ja hankit lukijoita, katselijoita ja seuraajia.

Seuraavaksi otat yhteyttä kaikkiin Muumimukeja myyviin nettikauppoihin, sovit heidän kanssaan myyntikomission suuruuden ja laitat sivustollesi linkkejä näihin nettikauppoihin. Laita kaupat vertailuun ja kilpailuta hinnat, niin ihmiset todella arvostavat sinua. Aina kun joku ostaa tuon linkin kautta Muumimukin, sinä saat siitä rahaa.

Jos olet todella ammattilainen, luo Muumimukien keräilyopas ja myy sitä sivustollasi, Muumimuki-podcastissa, YouTube-kanavalla, Instagramissa....

Tee affiliate-yhteistyötä verkkohuutokauppojen kanssa, perusta muumimukikeräilijöiden kerho, jonka vuosimaksu oikeuttaa eksklusiivisiin keräilyvinkkeihin tämän hetken parhaista Muumimukeista. Pystytä vaikka Muumimukimessut jos siltä tuntuu.

Koska tämän jälkeen käytännössä kaikki Muumi-intoilijat kohtaavat sivustollasi, niin voit tehdä affiliate-yhteistyötä myös kaikkien muiden muumituotteita myyvien yritysten kanssa.

Idea saattaa kuulostaa aluksi typerältä ja monella ensimmäinen ajatus on, että eihän tällaisella voi tienata kuin muutamia kymppejä kuukaudessa.

En tiedä, onko tällaista vielä edes olemassa, idea vain juolahti spontaanisti mieleeni. Jos sinä kuitenkin olet todella Muumimukien asiantuntija, niin keksit varmasti satoja ideoita lisää siitä, miten tuollaisen yhteisön voi kääntää passiiviseksi tulovirraksi. Ideat eivät koskaan ole mikään ongelma, toteutuksen puute on.

Sitä paitsi maailma on täynnä esimerkkejä siitä, miten aluksi typerinä pidetyillä ideoilla joku on tienannut miljoonia. Tämänkään idean tuottopotentiaalia ei voi tietää, ennen kuin joku teistä toteuttaa sen ja panostaa siihen täysillä seuraavat 5 vuotta. Olipa tuotto sitten muutamia kymppejä tai muutamia tuhansia kuukaudessa, niin sillä ei pitäisi olla mitään väliä, jos oikeasti koet nautintoa kyseisestä harrastuksesta.

Edellisestä esimerkistä saattaa monella nousta myös toinen epäilyksen peikko. Joku saattaa esimerkiksi kysyä: "Lähtevätkö Muumimuki-kaupat tai muut vastaavat yritykset oikeasti tuollaiseen yhteistyöhön mukaan? Voiko tuollaisella oikeasti tienata merkittäviä summia? "

Totuus on, että Muumituotteita myyvä yritys on hullu, jos se ei tuollaiseen hommaan lähtisi mukaan. Maailmasta ei kuitenkaan hulluja puutu, joten tämän varaan ei kannata kuitenkaan mitään laskea. Siksi esittelenkin teille seuraavaksi ratkaisun, joka varmasti toimii minkä tahansa aihepiirin kohdalla.

Amazon Affiliates 

Vaikka itse pitäisin edellä mainitussa Muumimuki-esimerkissä yritysten yhteistyökyvyttömyyttä äärimmäisen epätodennäköisenä, niin aina on vaihtoehtoja. Yksi niistä on liittyä Amazon Affiliates -ohjelman julkaisijaksi.

Jos et vielä tiennyt, niin Amazonista voi ostaa siis käytännössä mitä tahansa. Myös Muumimukeja. Suomeenkin tuotteiden tilaaminen vaikkapa Brittien Amazonista (Amazon UK) onnistuu helposti ja toimituskulut on yleensä 6-15 euron luokkaa riippuen paketin koosta. Edellä mainittu Muumimuki-linkki on muuten Affiliate-linkki, eli jos menet nyt ostamaan tuon linkin kautta Muumimukeja tai mitä tahansa, niin minä saan siitä 8 %:n komission itselleni ostoksen hinnasta laskettuna.

Tässä siis tulinkin jo aika tyhjentävästi esitelleeksi Amazon Affiliates -palvelun. Se on siis Amazonin oma Affiliate-verkosto ja sinne melkein kuka tahansa voi liittyä julkaisijaksi, kunhan on jokin julkaisukanava (esim. blogi). Tämän jälkeen voit mainostaa blogissasi kaikkea mitä Amazon myy ja ansaita tästä rahaa.

Amazon on aika helppo hyväksymään kaikenlaisia julkaisukanavia ja käytännössä julkaisijoiden hyväksymisprosessi on automaattinen eli joukosta seulotaan pois raskauttavaa materiaalia ym. laittomuuksia sisältävät sivustot.

Koska Yhdysvaltojen Amazonista ei voi Suomeen juurikaan mitään tilata, niin suosittelen liittymään julkaisijaksi Brittien Amazon Affiliates UK:hon.

Affiliate-yhteistyö suoraan yrityksen kanssa 

Tätäkään vaihtoehtoa ei kannata poissulkea. Itse olen ajanut muutamia affiliate-kampanjoita ihan menestyksekkäästi ilman, että välissä on ollut mitään affiliate-verkostoa. Yleensä kaikista yrityksistä löytyy jokin IT-osaaja, joka osaa tehdä tracking-linkit ja muut seurantatyökalut. Monilla yrityksillä on omia sisäisiä affiliate-systeemejä, mutta koska julkaisijoita on niin vähän, ei näistä julkisesti ole välttämättä mitään mainintaa.

Kun otat yhteyttä yritykseen ja ehdotat yhteistyötä, niin kannattaa selkeästi tuoda esille, miksi heidän tulisi tehdä yhteistyötä kanssasi. Kerrot siis hieman taustaa itsestäsi, omasta sisältökanavastasi ja annat tilastoja esimerkiksi kävijämääristä ja sosiaalisen median seuraajista. Monesti voi olla myös hyödyllistä kertoa tuloksia muista affiliate-kampanjoista, jotka liittyvät samaan aihepiiriin.

Erittäin hyödyllistä olisi myös mainita, mikäli sinulla on itselläsi kokemusta kyseisen firman tuotteista tai palveluista taikka olet ylipäätään pitkäaikainen asiakas. Tällöin yritys saattaa kokea velvollisuuden tunnetta lähteä mukaan yhteistyöhön, koska siitä kieltäytyessään se saattaisi olla vahingollista asiakassuhteelle. Tuskin mikään yritys haluaa näyttää yhteistyökyvyttömältä pitkäaikaisen asiakkaan silmissä, joka sattuu vieläpä kirjoittamaan suosittua blogia...

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka olisit kuinka vakuuttava ja osaava kaveri, niin kaikki yritykset eivät siltikään lähde yhteistyöhön. Tästä ei kannata lannistua. Kyse on joko osaamattomuudesta, ymmärtämättömyydestä tai ajan puutteesta. Jos jonkun firman kanssa yhteistyö ei tärppää, siirryt järjestelmällisesti seuraavaan vaihtoehtoon.

Vinkit hyvän affiliate-kampanjan löytämiseen 

Lopuksi vielä yhteenvetona toimintasuunnitelma affiliate-markkinoinnin aloittamiseksi. Jos olet jo käynyt kaikki kohdat moneen kertaan läpi ja et siltikään löydä sinulle sopivaa affiliate-kampanjaa, niin ota yhteyttä tai laita kommenttia alle. Autan mielelläni kaikkia ajan ja osaamisen puitteissa.

1. Listaa kaikki mahdolliset yritykset, jotka liittyvät käsittelemääsi aiheeseen jollain tavalla.

Käytä mielikuvitusta, mutta älä mene mauttomuuksiin! Toisin sanoen, jätä lyhyessä juoksussa hieman rahaa pöydälle, jotta sisältö ja siten myös tuotto pitkässä juoksussa ei kärsi.

2. Liity kaikkiin mahdollisiin affiliate-verkostoihin.

Aina löytyy kampanjoita, jotka löytyvät vain tietyltä verkostolta. Myös komissioissa voi olla eroja eli kannattaa kilpailuttaa kampanjoita ja valita se verkosto, joka tarjoaa parhaan komission tai parhaat työkalut kyseiselle kampanjalle.

3. Googleta!

Jos et löydä jonkun tietyn firman affiliate-kampanjaa mistään verkostosta, niin Googleta firman nimi ja laita perään sana affiliate/affiliate campaign tai muu vastaava. Osalla yrityksistä saattaa olla omat sisäiset affiliate-kampanjat, joista on mainittu vain lyhyesti jossain. Affiliate-verkostojakin on nykyään niin paljon, että yksinkertaisella Google-haulla saatat löytää aivan uuden verkoston, jossa tuon yrityksen kampanja on saatavilla.

4. Amazon Affiliates

Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille bloggaajille. Amazonissa myydään kaikkea. Ihan kaikkea...Jos et vielä lukenut läpi, mistä Amazon Affiliatessa on kyse, niin siirry kohtaan Amazon Affiliates

5. Ota suoraan yhteyttä yritykseen tai ehdota verkostolle

Jos kampanjaa ei vieläkään löytynyt, niin silloin otat puhelimen kauniiseen käteen ja joko soitat yritykselle, laitat sähköpostia tai vaikka kävelet suoraan yrityksen toimistoon. Panosta itsesi ja sisältösi esittelyyn. Aivan vasta-aloittaneena ei ehkä kannata odottaa kovin suurta vastakaikua, joten kannattaa ensin panostaa nimenomaan sisältöön ja sitten miettiä tienaamiskeinoja.

Kannattaa myös esittää pyyntöjä affiliate-verkostoille. Siellä on ihan oikeasti ihmisiä töissä sitä varten, että he etsivät uusia yrityksiä mukaan verkostoihin. Hyvät verkostot kyselevät itse aktiivisesti julkaisijoilta, mitä he haluaisivat mainostaa ja yrittävät hankkia näiden firmojen kampanjoita palveluun. Kannattaa myös itse olla aktiivinen ja ehdottaa vaikkei kysyttäisi. Monesti verkostoilla saattaa olla enemmän vaikutusvaltaa saada kampanjoita verrattuna yksittäisiin bloggaajiin. Verkosto kuitenkin tarjoaa sen edun, ettei yritysten tarvitse käyttää erikseen aikaa yhteistyösopimusten tekemiseen jokaisen yksittäisen julkaisijan kanssa.

Jos aihepiirisi on niin harvinainen, ettet lukuisista yrityksistä huolimatta löytänyt yhteistyöhalukkaita yrityksiä tai yrityksiä ylipäätään, niin ehkä siinä tapauksessa se on merkki siitä, että sinun tulee perustaa oma yritys ja luoda tuote/palvelu itse. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, onko sellaiselle oikeasti kysyntää.

Pitääkö affiliate-tuloista maksaa veroa? 

Tällä hetkellä affiliate-verkostojen maksuista ei mene mitään ennakkopidätyksiä eikä tietoja maksuista ilmoiteta verottajalle. Lain mukaan pienistäkin tuloista on kuitenkin aina ilmoitettava verottajalle ja verot on maksettava niistäkin asianmukaisesti. Alla muutamia huomioita.

Arvonlisävero

Jos julkaisija on ilmoittanut verkostolle olevansa arvonlisäverovelvollinen, niin silloin maksujen päälle lisätään luonnnollisesti myös arvonlisävero. Muussa tapauksessa julkaisijan saamat maksut eivät sisällä arvonlisäveroa, vaan verkosto maksaa arvonlisäverot itse.

Arvonlisäverovelvolliseksi tulee ilmoittautua siinä tapauksessa, mikäli affiliate-tulot ylittävät vuoden aikana 10 000 euron rajan. Tätä varten tulee perustaa toiminimi tai osakeyhtiö. Arvonlisäverovelvolliseksi voi myös halutessaan rekisteröityä, vaikka liikevaihto olisikin alle 10 000 euroa. Tämä saattaa olla itseasiassa erittäin kannattavaa, mikäli haluaa tehdä hankintoja (tietokone, netti jne.), koska tällöin hankintojen arvonlisäveron voi vähentää tulojen arvonlisäverosta.

Tuloverotus

Arvonlisäverosta huolimatta kaikki affiliate-toiminnasta saatava tulo on kuitenkin veronalaista tuloa ja siitä tulee lain mukaan ilmoittaa verottajalle. Affiliate-tulot voi ilmoittaa joko sivutuloina tai ansiotuloina.

Kolmas mahdollisuus on tietenkin perustaa yritys, jolloin affiliate-tuloja voidaan verottaa monellakin eri tapaa. Jos affiliate-toimintaa harrastaa toiminimen kautta, niin silloin tuloja verotetaan pääasiassa ansiotuloina. Osa tuloista voidaan kuitenkin verottaa pääomatuloina, riippuen yrityksen aiemman vuoden nettovarallisuudesta. Tällöin pääomatuloa on määrä, joka vastaa 20 %, 10 % tai 0 % yrityksen nettovarallisuudelle lasketusta tuotosta. Yrittäjä saa itse päättää tämän osuuden. Pääomatulovero on siis 30 % tai 34 %, mikäli pääomatulot ylittävät 30 000 euroa. Ansiotulo menee normaalisti progressiivisen laskentatavan mukaan.

Jos taas affiliate-toimintaa harrastaa osakeyhtiön kautta, niin silloin tuloja verotetaan osakeyhtiön tuloina ja niistä maksetaan yhteisöveroa, joka on tällä hetkellä 20 %. Osakeyhtiönä tuloista voi tehdä vähennyksiä sen mukaan, verotetaanko affiliate-tuloja elinkeinotoiminnan tulona (EVL) vai henkilökohtaisen tulonlähteen tulona (TVL). Jälkimmäisessä tapauksessa vähennysmahdollisuudet ovat suunnilleen samalla tasolla, kuin yksityishenkilöllä. Jos taas tuloja verotetaan elinkeinotoiminnan tulona, on yrityksellä hieman laajemmat mahdollisuudet tehdä vähennyksiä. Käytännön esimerkkinä vaikkapa kilometrikorvaus on EVL:ssä suurempi.

Jotta affiliate-toimintaa voidaan verottaa elinkeinotoiminnan tulona, sen tulee täyttää ainakin osa seuraavista tunnusmerkeistä:

 • voiton tavoittelu
 • itsenäisyys, suunnitelmallisuus, jatkuvuus
 • toimintaan liittyvä taloudellinen riski
 • suuntautuminen rajoittamattomaan tai ainakin laajaan asiakasjoukkoon.

Itse tulkitsisin, että affiliate-toiminnan katsotaan olevan lähtökohtaisesti elinkeinotoimintaa ja näin ollen tuloja verotetaan EVL:n mukaan.

EVL vai TVL - Mitä eroa näillä on?

Tulonlähdejaon ymmärtäminen on tässä kohtaa hieman pilkun viilausta ja koskee lähinnä niitä henkilöitä, jotka suunnittelevat yhdistävänsä useita liiketoimintoja (esimerkiksi sijoittaminen ja affiliate-toiminta) saman osakeyhtiön alle. Käyn tämän kuitenkin lyhyesti läpi.

Sillä, verotetaanko toimintaa elinkeinoverolain eli EVL:n vai tuloverolain eli TVL:n mukaan, ei ole kovinkaan paljon käytännön merkitystä, mikäli affiliate-toiminta on osakeyhtiön ainoa tulonlähde. Jos osakeyhtiöllä on muuta liiketoimintaa, jota verotetaan eri tulonlähteessä, niin silloin toisen tulonlähteen tappioita ei voi vähentää toisen tulonlähteen voitosta.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos vuokraat osakeyhtiön nimissä olevaa asuntoa jollekin (verotetaan aina TVL:n mukaan), niin et voi tästä vuokraustoiminnasta syntynyttä tappiota vähentää affiliate-tuloistasi, jos affiliate-tuloja verotetaan EVL:n mukaan. Jos taas affiliate-tulot menisivät TVL:n mukaan, niin silloin asunnon vuokrauksesta syntyneet tappiot voi vähentää affiliate-tuloista.

Mitä jos en ilmoita tuloja verottajalle?

Vastaus kysymykseen on hyvin yksinkertainen. Jos et jää kiinni, sinulle ei käy mitenkään. Jos jäät kiinni, joudut maksamaan ne verot, jotka sinun lain mukaan kuuluu maksaa sekä sen lisäksi mahdolliset veronkorotukset.

Jos tuloja ei ilmoita verottajalle, niin tästä kiinni jäädessä veronkorotus määrätään seuraavalla periaatteella:

 • Mikäli tulo lasketaan palkaksi tai palkkioksi ja ilmoittamatta jätetyn tulon määrä on 5000 euroa tai enemmän, niin verottaja voi määrätä 150 - 450 euron veronkorotuksen.
 • Mikäli tulo lasketaan muuksi ansiotuloksi tai pääomatuloksi ja ilmoittamatta jätetyn tulon määrä on 4000 euroa tai enemmän, niin verottaja voi määrätä 150 -450 euron veronkorotuksen.

Itse katsoisin, että affiliate-tulot kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan. Näin ollen veronkorotusta tuskin tulee, mikäli salattujen tulojen määrä on alle 4000 euroa.

Asiassa on kuitenkin yksi poikkeus. Jos ilmoittamatta jätetty tulo on yli 1/4 verovelvollisen tuloista, selvitetään aina, onko verovelvollisen menettelyä pidettävä tahallisena tai törkeänä huolimattomuutena. Tällöin veronkorotus määrätään seuraavalla laskuperiaatteella:

 • Kun salattu tulo 0 - 16 000 euroa, niin veronkorotus on yleensä 800 euroa ja poikkeuksellisen törkeissä tapauksissa 30 % tulosta. Mikäli salattu tulo on poikkeuksellisen pieni, voidaan 800 euron veronkorotus alittaa, mutta määrätty veronkorotus on aina vähintään 300 euroa.
 • Kun salattu tulo on 16 000 - 35 000 euroa, veronkorotus on 5 - 15 %.
 • Kun salattu tulo ylittää 35 000 euroa, veronkorotus on 15 - 20 %.

Jokainen voi itse miettiä päässään, millaisia riskejä haluaa asioiden suhteen ottaa. En missään tapauksessa kehota rikkomaan lakia, vaan kannattaa suosiolla maksaa verot heti alusta lähtien asianmukaisesti. Varsinkin internetissä ihmiset helposti vinkkaavat muista ihmisistä verottajalle (kyllä, verottajalla on tähän verovinkki-palvelu, johon voi tehdä anonyymejä ilmoituksia muista ihmisistä), mikäli havaitsevat, että joku tienaa jollain keinolla rahaa. Näin siitä huolimatta, vaikka hän maksaisi veronsa asiallisesti.

Henkilökohtaisesti olen hoitanut asian niin, että harjoitan affiliate-toimintaa oman osakeyhtiön kautta. Olen ilmoittautunut myös arvonlisäverovelvolliseksi eli maksan lähtökohtaisesti affiliate-tuloistani sekä yhteisöveron että arvonlisäveron. Sitten olisi vielä maksettava osinkoveroa, mikäli tuloja haluaa nostaa yhtiöstä ulos, mutta en ole näin pitkälle vielä päässyt, koska sijoitan kaikki saamani affiliate-tulot osakeyhtiöni lukuun.