Joulukuu 2017: 5 342,69 € – Riittävän elintason saavuttaminen täysin passiivisesti?

Joulukuussa en käyttänyt aikaani oikeastaan mihinkään tuottavaan tekemiseen. Siis hetkinen, käytinkö koko joulukuun sohvalla makoiluun ja Netflixin selaamiseen? En tietenkään. Tein henkisiä investointeja tulevaisuuteen.

Toki monista asioista, kuten hyödyllisten kirjojen lukemisesta, nettisivujen suunnittelusta ja erilaisten sijoitustutkimusraporttien lukemisesta voisi odottaa saavansa jotain tuottoa käytetylle ajalle, mutta tietysti tähän liittyy paljon epävarmuutta ja mahdolliset tuototkin syntyvät vasta myöhemmin. En kuitenkaan voinut vaikuttaa joulukuussa mitenkään affiliate-markkinoinnin tai bloggaamisen tuloihin, sillä kaikki tulot olivat aiemman työn tulosta tai automaattisten prosessien, kuten arbitraasi-markkinoinnin hyödyntämistä.

Tämä on muuten passiivisen tulon hienous, koska saan lyhyellä tähtäimellä tehdä aika pitkälti mitä huvittaa. Totta kai järkevänä ihmisenä pyrin käyttämään suurimman osan ajastani sellaiseen, joka on ainakin pitkässä juoksussa mahdollisesti tuottavaa, mutta toimintaani tänään ei ohjaa se, onko kyseinen toiminta juuri tänään tuottavaa. Elämässä on paljon sellaista hauskaa ja mielenkiintoista tekemistä, jolle maksettava tuotto realisoituu vasta vuosien päästä.

Kun laskeskelee vuoden 2017 tuloja ja menoja yhteen, niin jo pelkästään bloggaamisen ja affiliate-markkinoinnin tuloista jää kulujen jälkeen viivan alle sellainen summa, että tulisin jo pelkästään sillä hyvin ihan toimeen. Olenko siis jo saavuttanut tavoitteeni?

Tässä kohtaa aivot lyö tyhjää, sillä en ole varsinaisesti asettanut itselleni mitään tavoitteita. En ole sen tarkemmin miettinyt, millaisen elintason haluan, vaikka se tekisi hyvää meille jokaiselle.

Tim Ferris käsittelee tätä aihetta erittäin hyvin kirjassaan 4-Hour Work Week. Tähän ei siis ole muuta keinoa, kuin alkaa listaamaan asioita, joita elämässä tarvitsee. Teet näistä kuukausittaisen kustannuslaskelman ja mietit millä keinolla saat tulot ylittämään menot. Tai sitten käänteisesti menot alittamaan tulot, jos koet, että on helpompi nähdä vaivaa ennemmin alarivin kuin ylärivin eteen. Kyse on maailman yksinkertaisimmasta laskelmasta, mutta silti vain harva meistä on oikeasti koskaan miettinyt asiaa.

Elintasoinflaatio ja kuluttaminen

Toki jokaisen olisi ennen tätä laskelmaa hyvä pohtia, mitä oikeasti elämässä tarvitsee. Tuottaako esimerkiksi tavaroiden kuluttamisesta saatavat dopamiinipiikit oikeasti mielihyvää isossa kuvassa. Väitän, että ajan myötä ihmisen toleranssi tämän mielihyvän suhteen kasvaa ja tarvitset aina vain enemmän ja enemmän saman vasteen aikaansaamiseksi. Tämä ei itse asiassa ole edes mikään mun väite, vaan fakta. Ilmiötä kutsutaan myös elintasoinflaatioksi: Menot kasvavat samassa suhteessa tai jopa nopeammin kuin tulot, mutta onnellisuus ei lisäänny, vaan pikemminkin laskee.

Mulla ei ole mitään intressiä kritisoida kenenkään kuluttamista. Yritän tässä kohtaa ymmärtää molempia ääripäitä kuulumatta itse niistä kumpaankaan. Täytyy kuitenkin sanoa, että omien empiiristen kokemusten perusteella se matalamman kuluttamisen puolesta puhuva ääripää vaikuttaa ainakin ulospäin yleensä onnellisemmalta ja vauraammalta (myös henkisellä tasolla). Ehkä tämä voi olla illuusio tai sitten taustalla on oikeasti psykologisia tekijöitä.

Yritän kuitenkin itse suhtautua ainakin jollain tavalla rationaalisesti kuluttamiseen: On hyvää ja huonoa kuluttamista. Asiaa on tutkittu esimerkiksi onnellisuuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta aika paljon ja hyvää kuluttamista on esimerkiksi kokemuksiin ja omaan terveyteen kuluttaminen. Kokemuksilla tarkoitan esimerkiksi matkustamista tai jotain muuta vastaavaa seikkailemista/harrastamista. Omaan terveyteen panostaminen ja sen vaikutus onnellisuuteen on varmaankin kaikille aika itsestäänselvä juttu.

Toisaalta myös "huonon" kuluttamisen taustalla on ihan tieteen näkökulmasta järkeviä pointteja, jos otetaan asioihin vähän toisenlainen lähestymistapa. Huonolla kuluttamisella tarkoitan siis yleensäkin esimerkiksi vaatteiden ja tavaroiden liikaostamista. Ihmisellä on kuitenkin evolutiivinen perusta näyttää oma elinvoimaisuus muille lajitovereille ja nykymaailmassa se on tarkoittanut sitä, että on ylimääräistä ja näyttää sen myös ulospäin. Vaikka kuinka haluaisimme kytkeä liskoaivomme pois päältä (aivojen primitiiviset osat), niin siitä huolimatta tällaiset asiat vaikuttavat meihin kaikkiin. Nämä ovat tiedostamattoman vaikutusvallan mekanismeja, joilta voi piiloutua vain asian tietoisella käsittelyllä. Se taas vaatii paljon energiaa, jota kenelläkään ei riitä koko päiväksi.

Eli ei mulla ole tähänkään käytökseen mitään varsinaista kritisoitavaa, koska lajin kehityksen jatkumisen kannalta kyseinen käytös on meille hyödyllistä. Evoluutio on kuitenkin suunnitellut meidän aivomme aika armottomasti siten, että mikään ei koskaan riitä. Ehkä tämä on yksi varmistuskeino lajin kehityksen jatkumiselle, en tiedä. Aiheesta saisi vaikka kuinka pitkän kirjoituksen, mutta ehkä säästän sen tulevaisuuteen.

Affiliate-tulot joulukuussa

Joulukuussa sain affiliate-tuloja eri verkostoista seuraavalla tavalla:

 1. Adservice: 2 531 €
 2. TradeTracker: 137,65€
 3. AdsNinja: 2 146,41€
 4. Adtraction: 30,98€
 5. Performission: 347,2€
 6. Amazon affiliates: 56,45 €
 7. Suora affiliate-yhteistyö: 93,00 €

 

YHTEENSÄ: 5 342,69 €

Tulot eivät tietenkään tulleet täysin ilman kuluja, joista suurin osa meni mainontaan.

Kulut
 1. SnapChat-mainonta: 1387,30 €
 2. Facebook/Instagram-mainonta: 1112,32 €
 3. Muut juoksevat kulut: 57 €

NETTOTULOS: 2 786,07€

Joulukuu oli siis ihan hyvä kuukausi. Tiedostan kuitenkin aika hyvin, että paikalleen ei voi jäädä jumittaamaan, koska muuten kehitys menee minun edelle ja siinä vaiheessa tuloillekin käy todennäköisesti huonosti. Pyrin kokoajan luomaan uusia tulonlähteitä ja tällä hetkellä onkin meneillään muutama projekti.

Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt mielessä vaikka minkälaisia ideoita, mutta olen ehkä syyllistynyt liikaa asioiden liialliseen spekulointiin. En usein ole päässyt tekemisessä edes alkuun, kun lopulta mieleen on tullut kaikki ne asiat, mitkä voivat mennä pieleen tai mistä syystä homma ei ehkä toimikaan. Tämä ei ole ihan tyypillistä minua ja täysin väärä lähestymistapa asioihin.

Olen arvellut, että minulla on ehkä liian suuret odotukset lopputuloksen suhteen. Pitäisi kehittää asenne, että aloitetaan pienistä asioista ja jos näyttää hyvältä, yritetään kehittää hommaa isommaksi. Jos näyttää siltä, että projekti on epäonnistunut, niin viedään se ladon taakse, ammutaan ja siirrytään seuraavaan. Loppujen lopuksi suurin osa projekteista menee kaikilla pieleen ja se kuka jaksaa epäonnistumisista huolimatta jatkuvasti kehittyä ja kokeilla jotain uutta, menestyy.

Oletko kiinnostunut blogilla tienaamisesta? Tutustu tekemääni oppaaseen aiheesta.

5 kommenttia artikkeliin “Joulukuu 2017: 5 342,69 € – Riittävän elintason saavuttaminen täysin passiivisesti?

 1. Olet ansainnut todella hienoja lukuja passiivisesti! 🙂

  Nöyrä hatunnosto myös mainostamiseen sijoitettavien kulujen nostamisesta esiin.

  Harva oikeastaan tulee ajatelleeksi sitä, että saadakseen passiivisen liiketoiminnan pyörimään menestyksekkäästi kaupallisella tavalla, siihen tarvitaan ilmaisten kävijöiden hankintakeinojen ohella useasti myös investointiliikennettä.

  -Mikko-

  Vastaa

  1. Kiitos paljon!

   Rahan käyttöön tässäkin liiketoimintamallissa, kuten myös kaikessa muussakin liiketoiminnassa, tulee aina suhtautua siten, että tarkoitus on tehdä taloudellisesti kannattavia sijoituksia. Hirveän usein esimerkiksi mainonta nähdään ”kuluna” eli rahat vain heitetään sokeasti johonkin, eikä tarkasta tuloksesta ole tietoa. Ikäänkuin pakollista pahaa, joka pitää bisneksen toiminnassa. Minun ajatusmallini lähtee taas ensisijaisesti siitä, mikä on sijoituksen riski ja potentiaalinen tuotto. Digitaalisessa maailmassa esimerkiksi Fb – tai Snapchat -mainontaan sijoitetun pääoman tuottoa pystyy mittaamaan jopa reaaliajassa, joten riski on häviävän pieni!

   Vastaa

 2. Moi!
  Olisin kysynyt tuosta tekemästäsi instagram mainonnasta. Oletko mainostanut siis millaisia asioita? Ovatko ne yleensä jotain arvontoja vai miten saat ihmiset klikkaamaan? Mitä ohjemia suosittelisit adtractionilla? Kun monissa tiedoissa lukee vain siellä komissio myynti % mutta ei mainintaa pay per click summasta. Ja tuottavimmat ohjelmat adtractionilla näyttää olevan pikavippifirmat enkä koe niiden mainostamista omakseni.

  Vastaa

  1. Moi ja kiitos kysymyksestä 🙂

   Olen tehnyt aika monenlaisia juttuja sekä Ig:ssä että snapchatissa. Suurimmat voluumit tietysti liidinkeruulla ja näissä arvonnat luonnollisesti on yleisin tapa. Toki myös ihan puhtaasti esim. palveluun rekisteröintiliidejä/sähköpostilistaa ja sen lisäksi myös ihan myyntikampanjoita, mutta viimeaikoina näitä vähemmän kun vie enemmän aikaa testata.

   Ig:ssä ja snapchatissa markkinoinnissa ongelma on se, että liikenne on ”Kylmää” eli pitää nimenomaan onnistua A:Kohdentamaan mainokset hyvin juuri niistä kiinnostuneille ja B: Suunnitelemaan mahdollisimman hyvin myyvä copy ja mainosgrafiikka. Muuten ihmiset eivät klikkaa. Toki tässä auttaa se, että molemmissa mainosalustoissa veloituksen voi säätää, että maksetaan vain toteutuneista klikkauksista ja IG:n sekä Snapin algoritmi kyllä itsekin tekee optimointia eli oppii kampanjan rullatessa eteenpäin.

   Näistä molemmista on tulossa juttua lähiaikoina, mutta mitään yleissääntöjä ei voi antaa, vaan tuottavan mainoksen löytäminen on armotonta kohderyhmä – ja mainossisälltö-testaamista, johon palaa rahaa. Monesti kaikki kampanjat ei siis ole alussa voitollisia, vaan pitää löytää oikea kombinaatio kohderyhmän ja mainossisällön osalta. Ja monesti kampanjasta ei yksinkertaisesti saa millään voitollista, joten sitten pitää vain luovuttaa ja siirtyä seuraavaan.

   Olen kirjoittanut tästä yleisellä tasolla aika pitkästi tässä artikkelissa: https://passiivistatuloa.com/instagram-markkinointi-perusteet/

   Adtractionia en ole viime aikoina käyttänyt, mutta muutamista potentiaalisista kampanjoista pistää silmään Offerillan ja Bonuswayn liidikampanjat. Näitä saattaisin jopa itsekin kokeilla. Instagramissa myyntikampanjoita on todella vaikea saada toimimaan, koska liikenne on tosiaankin kylmää. Kyllä sekin onnistuu, mutta vaatii vain paljon työtä.

   Toki en tiedä minkälaista sisältöä sulla on IG:ssä/paljonko seuraajia, koska myyntikampanjat voi kyllä toimia todella hyvin, jos sulla on orgaanista seuraajapohjaa ja silloin tällöin markkinoit heille jotain aihepiiriin sopivaa sisältöä. Tällöin ei omaa rahaakaan tarvitse käyttää, joten riski on 0. Eli bit.ly:n avulla muokkaat affiliate-linkin hienomman näköiseksi ja laitat ig-profiilin bioon ja sitten kuvaa/video/stories mistä on kyse.

   Tarkoitat varmaan tuolla ”pay per click” että mikä on EPC (earnings per click) ? Klikeistä ei tietääkseni juuri koskaan kukaan maksa komissiota. Mutta tuota EPC:tä eli minkä verran klikki keskimäärin tuottaa, voisi vaikka kysyä Adtractionilta. Itse olen monesti kysynyt affi-verkostoista tuota lukua kun monessa verkostossa sitä ei ole näkyvillä ja aina olen saanut vastauksen.

   Pikavippifirmoja en itsekään koe kyllä omaksi jutuksi, toki en heitä tuomitse, jotka näitä kampanjoita ajavat. Kieltämättä ovat kyllä todella voitollisia, jos jaksaa nähdä vaivaa. Mulla ei ehkä intohimoa tässä aihepiirissä riitä (sattuneesta syystä).

   PS: Kannattaa myös tähyillä Suomen rajojen ulkopuolelle. Itse oon löytänyt joskus esim. Ruotsi-Norja-Tanska-sektorilta ihan mielenkiintoisia kamppiksia 🙂

   Vastaa

 3. Kiitos kattavasta vastauksesta. Juu melkoinen oma maailma tuo facebook ja instagram mainonta, joskin todella hyvin toimii jos tietää mitä tekee (sinä hyvänä esimerkkinä!). Täytynee ottaa oikein ajankanssa asia tuumaukseen ja perehtyä vielä lisää siihen kuinka homma toimii.

  Itsellä on kyllä seuraajia ihan kivasti ja olenkin affijuttua tehnyt juuri noin, että bio osioon laitan bit.ly linkin. Se on toiminut kyllä ihan hyvin, joskin edellyttää tietysti aina sitä, että henkilö ostaa jotain. Voisinkin kokeilla seuraavaksi tuota liidihommaa, jos tsekkaisi miten sellainen tehoaa omaan yleisöön. Kuten sanoit niin siinä ei ainakaan menetä mitään!

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi, kiitos jos tässä vaiheessa hyvästä ja informatiivisesta sisällöstä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *