Käytätkö affiliate-linkkejä blogissasi? Näin vältät katastrofin

Moni bloggaaja käyttää affiliate-markkinointia pienten lisätulojen ansaitsemiseen. Affiliate-markkinointi on erittäin helppo ja mukava tapa aloittaa mainostulojen ansaitseminen blogissa verrattuna vaikkapa suoriin yhteistyöjuttuihin yritysten kanssa. Sen lisäksi affiliate-markkinointi voi olla hyvinkin tuottoisaa, jos sisältöä riittää ja lukijat luottavat sinuun.

Moni affiliate-mainontaa harrastava bloggaaja ei kuitenkaan tiedä, että väärin totetettuna affiliate-markkinointi voi olla katastrofi, joka vain odottaa tapahtumistaan. Itse asiassa jos ollaan tarkkoja, niin mahdollisia katastrofeja on kaksi. Itsekään en tiennyt tätä, kun aloitin affiliate-markkinoinnin blogissani. En myöskään usko, että kovinkaan moni muu bloggaaja on riskeistä tietoinen. Mitä riskejä affiliate-markkinointiin sitten voi liittyä?

  1. Affiliate-kampanjan katoaminen, jolloin suurin osa affiliate-linkeistä hajoaa.
  2. Googlen asettamat rangaistukset, jolloin sivustosi sijoitus hakukoneessa romahtaa.

Käsittelen näitä molempia riskejä tässä kirjoituksessa. Sen lisäksi tarjoan erittäin helpon ja ilmaisen ratkaisun, jolla näiltä riskeiltä voi suojautua.

Miksi sinun tulisi kiinniittää näihin riskeihin huomiota?

Ainakin itse saan suurimman osan blogituloistani affiliate-markkinoinnin kautta. Minulla on sijoitusblogissani yli 140 artikkelia ja lukuisia sivuja, oppaita ja muuta sisältöä, joista näitä affiliate-linkkejä löytyy. Parhaimmillaan yksi affiliate-verkosto saattaa kattaa lähes puolet koko blogituloistani. Sen lisäksi valtaosa blogituloistani on keskittynyt vain muutaman kampanjan ympärille. Ei siis kovin turvallista hajautuksen näkökulmasta.

Affiliate-kampanjan katoaminen

Miten luulet blogituloilleni käyvän, jos jokin näistä affiliate-verkostoista katoaa tai jos jokin näistä kampanjoista poistuu kokonaan kyseisestä affiliate-verkostosta? Minulla on kyllä varasuunnitelma, koska tuottoisimpien kampanjoiden kohdalla sama kampanja löytyy useista eri verkostoista. Uskon myös, että vaikka kyseiset kampanjat poistuisivat kokonaan kaikista verkostoista, niin yritys itse suostuu järjestämään jonkinlaiset affiliate-linkit suoraan kanssani. Ongelma ei siis ole se, ettenkö voisi korvata näitä linkkejä jollain.

Ongelma on se, että minulla on noin 100 artikkelia, joista näitä linkkejä pitää vaihtaa. Tässä vaihtamistyössä menee aivan valtavasti aikaa ja samalla menetän myös rahaa, kun ihmiset klikkailevat rikkinäisiä linkkejä. Jos näin kävisi, niin se olisi oikeasti katastrofi blogitulojen osalta.

Hakukonesijoitusten romahdus

Ainakin omaan blogiini tulee valtavasti lukijoita Googlen hakutulosten kautta, joten artikkelieni hakukonesijoituksen romahtaminen olisi myös yksi katastrofi. Miten affiliate-linkit voivat aiheuttaa tämän?

Aina, kun laitat blogitekstiisi affiliate-linkin, niin Google seuraa tätä linkkiä ja analysoi sitä klikanneiden ihmisten käyttäytymistä. Jos sivuillasi on paljon affiliate-linkkejä jonkin tietyn yrityksen sivuille ja ne löytyvät aina samaa aihetta käsittelevän kirjoituksen yhteydessä, niin tämän yrityksen nettisivujen sijoitus Googlen hakutuloksissa kasvaa tähän aiheeseen liittyvien hakusanojen kohdalla.

Tässä ei tietenkään välttämättä ole mitään kamalaa sinun kannaltasi, mutta entä sitten, kun näitä linkkejä on satoja tai tuhansia?

Ihmiset ovat nimittäin huomanneet, että saamalla paljon linkkejä omalle sivulle, sivun hakukonesijoitus kasvaa. Tämä on johtanut väärinkäytöksiin, niin sanottuihin linkkifarmeihin. Linkkifarmit ovat sivustoja, jotka sisältävät valtavasti linkkejä johonkin tiettyyn sivustoon tai sivustoihin, nostaen näiden linkin takana olevien sivujen hakukonesijoitusta. Google on tietysti huomannut tämän ja alkanut puuttua asiaan rankaisemalla näitä linkkifarmeja. Google on siis lopettanut tällaisten linkkifarmien rankkaamisen hakutuloksissa.

On toki erittäin epätodennäköistä, että asiallista ja relevanttia sisältöä sisältävä blogi tai muu sivusto tulkittaisiin Googlen näkökulmasta "linkkifarmiksi". Tämä on kuitenkin mahdollista, eikä tuhansien affiliate-linkkien viljeleminen saman firman sivustolle ainakaan paranna blogisi hakukonenäkyvyyttä. Pahimmillaan se saattaa romahduttaa sen, jos olet asettanut nämä linkit väärin.

Riskeiltä suojautuminen on hyvin yksinkertaista

Aloitetaan kuitenkin ensimmäisestä onglemasta. Affiliate-linkkien hajoamiseen on hyvin yksinkertainen ratkaisu: Niin sanottu Link Cloaking. En löytänyt kyseiselle termille suomennosta, mutta siinä on kyse siitä, että tracking-linkin URL-osoite muutetaan joksikin vakio-osoitteeksi, jonka taustalla olevaa tracking-linkkiä voidaan sitten tarpeen vaatiessa vaihtaa. WordPressille tähän on olemassa työkalu nimeltä Pretty Link.

Pretty Linkin Marketer-proversio maksaa 97 € vuodessa. Tämä mahdollistaa Pretty Linkin käyttämisen yhteensä 5 eri sivustolla. Proversio mahdollistaa valtavan määrän lisäominaisuuksia, esimerkiksi automaattisen linkkien luonnin ja edistyneet uudelleenohjaustoiminnot. Toki hieman karsitumpi beginner-versio maksaa vain 47 € vuodessa. Se soveltuu lähinnä yhden pienen sivuston käyttöön. Lisäosasta on myös mahdollista ladata ilmainen Lite-versio, mutta ainakaan minulle sen kapasiteetti ei ole riittävä edes yhden blogin linkkien Cloakaamiseen. Kannattaa kuitenkin kokeilla tuota ilmaisversiota ensin, niin näet miten työkalu toimii.

Mitä Pretty Link siis käytännössä tekee? No, helpoin tapa selittää se, on antaa esimerkki:

Esimerkiksi BookBeatin kampanjassa Adservicen tracking-linkin URL-osoite näyttää tältä: https://online.adservicemedia.dk/cgi-bin/click.pl?pid=16331&cid=5312

Ei siis kovin lukijaystävällisen näköinen URL, vaan pikemminkin jos tarkoitus on ohjata lukija BookBeatin sivulle, niin kyseinen linkki näyttää hyvin epäilyttävältä.

Ajatellaan hypoteettisesti, että BookBeat on blogini menestynein kampanja ja minulla on kyseinen affiliate-linkki 100 eri artikkelissa. Jos Adservice katoaisi tai jos BookBeatin kampanja katoaisi Adservicelta, niin silloin tuo tracking-linkki lopettaisi toiminnan.Lukijat todennäköisesti ohjautuisivat error-pagelle enkä ainakaan saisi tuon linkin kautta komissioita itselleni. Jos sattuisin löytämään BookBeatin kampanjan jostain muualta, niin olisi aika kova homma vaihtaa tuo linkki kaikista sadasta artikkelista.

Pretty Link on oiva ratkaisu onglemaan. Ensinnäkin, Pretty linkillä voin tehdä BookBeatin affiliate-linkistä tällaisen:

https://passiivistatuloa.com/BookBeat

Linkki on paljon kauniimman ja luotettavamman näköinen. Esimerkiksi jos haluan laittaa BookBeatin affiliate-linkin vaikkapa Instagramiin, niin onhan tuollainen linkki nyt yksinkertaisesti paljon luotettavamman näköinen klikata.

Tämä ei kuitenkaan jää tähän. Meidän ongelmahan oli, että jos alkuperäinen tracking-linkki menee rikki, niin miten saan sen helpoiten vaihdettua? Yksinkertaisesti näin: Alla on kuva WordPressin Pretty Linkin hallintapaneelista, jossa voin vaihtaa edellä mainitun linkin ominaisuuksia.

Jos nyt Adservice lakkaisi toimimasta tai BookBeatin kampanja siirtyisi toiseen verkostoon, niin vaihdan vain uuden linkin kohtaan "Target URL" ja kaikki kyseiset Pretty Linkillä tehdyt BookBeatin linkit korjaantuvat automaattisesti. Minun ei tarvitse erikseen vaihtaa jokaista linkkiä teksteissä, vaan riittää, että käytän samaa linkkiä kaikissa teksteissä ja hallinnoin alkuperäistä tracking-URL:ää Pretty Linkin kautta.

Käytä No Follow -tagia!

Toisen riskin hallitseminen on yhtä helppoa ja onnistuu itse asiassa täysin samalla työkalulla. Jotta Google ei seuraisi kaikkia affiliate-linkkejä ja siten vahingossa tulkitsisi sivua "linkkifarmiksi", niin jokaisen linkin perään tulee liittää niin sanottu No follow-tagi, joka yksinkertaisesti ilmoittaa Googlelle, ettei kyseistä linkkiä tule seurata.

No follow -tagin lisääminen onnistuu automaattisesti Pretty Linkin avulla valitsemmalla "Advanced Options" -kohdasta kohdan "No Follow", kuten olen kuvassa tehnyt. No follow:n voit lisätä myös manuaalisesti asettamalla linkin perään lausekkeen:

rel="nofollow"

Jos siis haluaisin estää Googlea seuraamasta alkuperäistä Adservicen affiliate-linkkiä, niin linkki näyttäisi tältä:

https://online.adservicemedia.dk/cgi-bin/click.pl?pid=16331&cid=5312rel="nofollow"

No follow -tagin käyttö on aika harvinaista, mutta erittäin suositeltavaa, jos sivustoltasi on satoja linkkejä johonkin yhdelle sivustolle. Edelleen painotan, että lukemani tiedon perusteella blogin tai muun relevanttia sisältöä sisältävän sivuston luokittelu roskasivustoksi tai linkkifarmiksi Googlen näkökulmasta on aika harvinaista, mutta mahdollista. Kun tällainen tilanne kuitenkin on ainakin teoriassa mahdollinen ja sen tapahtuessa seuraukset olisivat todella huonot, niin en näe mitään syytä olla käyttämättä nofollow-tagia varotoimena niiden sivustojen kanssa, joihin viittaa paljon omalla sivustolla.

Esimerkiksi Wikipedia käyttää omilla sivuillaan kaikissa linkeissä nofollow-tagia. Alla olevalla videolla Googlen asiantuntija on selittänyt asiaa paremmin:

Lopuksi

Itse aion käyttää seuraavat pari viikkoa tracking-linkien vaihtamiseen Pretty Linkin linkeiksi. En vain halua herätä jonakin aamuna ja lukea sähköpostista, että tuottoisin kampanjani loppuu kokonaan seuraavan viikon aikana. Tarkoitukseni ei ole pelotella ketään, ja affiliate-verkoston lopettaminen tai yksittäisen kampanjan loppuminen tuskin tulee tapahtumaan ilman, että siitä ilmoitetaan julkaisijoille hyvissä ajoin etukäteen. Kuitenkin pienellä ja yksinkertaisella varotoimella voit säästää aivan valtavasti aikaa ja rahaa, jos se epätodennäköinen vaihtoehto sittenkin toteutuu.

Haluan vielä tuoda esille sen seikan, että Pretty Linkin sivuille johtavat linkit ovat affiliate-linkkejä eli saan pienen komission, jos rekisteröidyt palveluun tuon linkin kautta. En kuitenkaan suosittele Pretty Linkiä vain tuon komission takia, vaan siksi, että olen ihan oikeasti itse huolissani näistä riskeistä ja lyhyen tutkimuksen jälkeen olen päätynyt siihen tulokseen, että Pretty link on paras työkalu tämän ongelman ratkaisemiseen.

Muitakin työkaluja tähän toki on ja jos joku on sitä mieltä, että jokin toinen työkalu on parempi, niin kertokoon siitä sitten meille muille. Ainakin minä olen huomannut, että muut työkalut ovat olleet huomattavasti kalliimpia ja ainakin arvostelujen perusteella Pretty Link on ollut erittäin toimiva ja edullinen ratkaisu. Tulen kirjoittamaan kyseisestä työkalusta käyttökokemuksiani, kunhan pääsen sen kanssa kunnolla alkuun.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *