Kirjoitus saattaa sisältää affiliate-linkkejä

Minulla oli ennen tapana laittaa blogikirjoitusteni loppuun kursivoitu lause Kirjoitus saattaa sisältää affiliate-linkkejä. Tällä halusin ilmaista huoleni siitä, että olen saattanut vahingossa laittaa mainoslinkkejä blogitekstiini ja klikkaajien aktiviteettien perusteella saatan saada näistä rahaa (lue affiliate-markkinointi). Jos siis joku lukijoista joutuu tällaisen suuren rikoksen uhriksi eli joko tiedostaen tai tiedostamattaan on generoinut minulle palkkioita näiden linkkien kautta, niin voin aina vedota tuohon kursivoituun vienon tyylikkääseen loppulausahdukseen.

Pitääkö affiliate-mainonnasta kertoa lukijalle?

Jos asiaa miettii lainsäädännön näkökulmasta, niin täysin yksiselitteistä vastausta ei löydy. Kilpailu - ja kuluttajavirasto (KKV) on antanut asista oman linjauksensa: Mainonnan tunnistettavuus blogeissa. Koska teksti on pitkä ja puiseva, niin tässä tärkeimmät huomiot.

  • "Kuluttajansuojalain 2 luvun 4 §:n mukaan markkinoinnista on käytävä selkeästi ilmi sen kaupallinen tarkoitus sekä se, kenen lukuun markkinoidaan. Säännöksen perustelujen (HE 194/2001) mukaan 4 § koskee markkinointia yleisesti riippumatta siitä, mitä välinettä markkinointiin käytetään. Kyseisen pykälän mukaan markkinoinnista on käytävä selkeästi ilmi sen kaupallinen tarkoitus."
  •  "Markkinoinnista on lisäksi käytävä ilmi, kenen lukuun markkinoidaan. Myös tämä vaatimus liittyy markkinoinnin tunnistettavuuteen ja avoimuuteen."
  • "Markkinaoikeuden ratkaisun (1994:17) mukaan mainos on voitava tunnistaa mainokseksi heti, ilman että siihen tutustuu tarkemmin."

Laki siis selkeästi sanoo, että myös blogitekstien, jotka joskus saattavat vahingossa tai tahallaan olla enemmän tai vähemmän puhtaita mainoksia, tulisi olla selkeästi todettavissa mainokseksi ilman, että lukijan tarvitsee tutustua siihen tarkemmin. Ainoa keino tähän, on ilmoittaa blogitekstin alussa, että blogiteksti sisältää mainoslinkkejä tai että koko teksti itsessään on maksettu mainos.

Säännösten soveltamisen suhteen KKV on todennut, että kuluttajansuojalain markkinointisäännökset velvoittavat elinkeinonharjoittajaa eli sellaista tahoa, joka harjoittaa yritystoimintaa. Vaikka bloggaaja ei itse harjoittaisikaan bloggaamista elinkeinotoimintana yrityksen kautta, toimii hän siitä huolimatta yrityksen lukuun. Niinpä mainostava yritys on itse vastuussa avoimuuden ohjeistuksesta, mikäli bloggaajana toimiva yksityishenkilö mainostaa kyseisen yrityksen tuotteita.

Kannattaako affiliate-mainonnasta kertoa lukijalle?

Vaikka laissa ja KKV:n ohjeistuksessa on melko selvästi todettu, että blogimainonnasta tulee avoimesti kertoa lukijalle, niin mikä on sitten se todellinen seuraamus, jos tämän jättää tekemättä? Oma käsitykseni on se, että bloggaaja tuskin itse saa tästä mitään seuraamuksia ja yritykselle tulee korkeintaan varoitus.  Affiliate-mainontaa sisältäviä blogikirjoituksia on pilvin pimein, joten kuka nyt oikeasti jaksaa tätä kaikkea valvoa?

Olen siis aika varma, että halutessaan melkein jokainen itsenäinen bloggaaja voi ihan huoletta jättää affiliate-mainonnan mainitsematta ja kirjoittaa aivan vapaasti mainostekstejä kertomatta siitä kenellekään. Lainsäädännöllinen näkökulma ei ole tässä kovin olennainen asia. Sen sijaan taloudellinen näkökulma on - Onko affiliate-mainonnasta kertominen hyödyllistä bloggaajalle?

Avoimuus kasvattaa luottamusta

Vaikka et kertoisikaan affiliate-mainonnasta blogiteksteissäsi, niin asia tulee aivan varmasti selville ennemmin tai myöhemmin. Affiliate-linkin tunnistaminen on erittäin helppoa ja siihen kykenee kuka tahansa, vaikka ei olisi koskaan itse sellaisia käyttänyt.

Oletko koskaan törmännyt ihmiseen, jonka puheet tai teot paljastuvat aina ennen pitkää valheiksi taikka joka yleensä jättää olennaisia asioita mainitsematta? Vaikka valheet eivät olisikaan sen vakavampia, niin ne joka tapauksessa syövät valehtelijan luottamusta.

Täysin sama asia pätee tässäkin eli jos jätät olennaisia asioita mainitsematta, niin lukijoiden luottamus katoaa. Kun lukijoiden luottamus katoaa, niin voin olla varma, että sillä affiliate-linkillä ei ole enää mitään merkitystä, vaikka monistaisit sen siihen tekstiin 100 kertaa.

Velkaisuuden tunne ohjaa ihmisten käyttäytymistä

Luen tällä hetkellä Arizonan yliopiston psykologian ja markkinoinnin professorin Robert Ciladinin kirjaa Influence: The Psychology of Persuasion. Kirja käsittelee erilaisia sosiaalisten tilanteiden vaikutusvallan välineitä. Tähän väliin haluan todeta, että linkki on affiliate-linkki eli saan pienen komission jos tilaat kirjan linkin kautta. Kirja löytyy myös halvemmalla esimerkiksi Amazonista. Myös äänikirjaversio löytyy BookBeatista, jossa kirjaa on mahdollista kuunnella kaksi viikkoa ilmaiseksi.

Yksi voimakkaimmista välineistä, joka ohjaa ihmisten käyttäytymistä sosiaalisissa tilanteissa, on velka. Ei pelkästään rahallinen velka - vaan ylipäätään tunne siitä, että olet jossain asiassa velkaa toiselle. Velkaantumisen tunne on niin voimakas käyttäytymistä ohjaava tekijä, että se tutkimusten mukaan ei ole edes väliä, pidätkö ihmisestä jolle koet olevasi velkaa. Voit kokea velkaantumisen tunnetta vaikka pahimmalle vihollisellesi, mutta silti koet tarvetta maksaa tuon velan takaisin - Yleensä vielä korkojen kera.

Ihmiset haluavat maksaa panoksesi takaisin

Usko tai älä, mutta kun ihminen tulee blogiisi ja alkaa lukea sitä, niin kyseessä on eräänlainen sosiaalinen tilanne. Jos lukija saa blogistasi irti arvokasta tietoa tai arvokkaita kokemuksia, niin hän todennäköisesti kokee jonkinlaista velkaantuneisuutta sinua kohtaan. Joko alitajuisesti tai tiedostaen sen.

Nyt jos olet saanut lukijan pohtimaan, että miten ihmeessä hän maksaa kaiken tämän arvokkaan panoksesi takaisin, niin onhan nyt typerää jättää mainitsematta, että muuten tilaamalla tämän kirjan tästä linkistä antaa minulle pienen komission. Jos oikeasti tuotat arvokasta sisältöä, niin lukijat haluavat maksaa sinulle takaisin. Anna siis heille siihen mahdollisuus.

Hyvin usein on nimittäin niin, että moni ei välttämättä edes tiedä affiliate-linkkien olemassaolosta. Esimerkiksi Pat Flynn on Smart Passive Income blogissaan raportoinut, että sen jälkeen kun hän alkoi kertoa affiliate-mainonnasta blogissaan, ihmiset tulivat kysymään "olisiko sinulla affiliate-linkkiä tähän tuotteeseen, koska haluan maksaa sinulle takaisin". Monet ihmiset myös kertoivat, etteivät aiemmin olleet tienneet koko affiliate-linkkien olemassaolosta ja siksi olivat saattaneet vahingossa mennä johonkin tuotteeseen esimerkiksi Googlen kautta ohittaen koko affiliate-linkin.

Miten affiliate-mainonnasta kannattaa ilmoittaa?

Affiliate-mainonnan avoimuuden puolesta puhuu siis paitsi lainsäädäntö, myös järki. Kun olet avoin, lukijatkin ovat tyytyväisempiä ja ennen pitkää tämä näkyy myös blogituloissa. Miten sitten affiliate-mainonnasta kannattaa ilmoittaa? Tähänkin on varmasti jokaisella oma näkemyksensä, mutta tässä minun perustelut.

  • Kaikkein paras tapa on sisällyttää ilmoitus luonnollisesti tekstiin eli selvällä suomenkielellä mainita esimerkiksi "kyseinen linkki on affiliate-linkki ja saan sen kautta tilatuista tuotteista pienen komission itselleni". Jos tämä jostain syystä katkaisee lukukokemuksen, niin voit laittaa linkin perään esimerkiksi tähden (*) ja myöhemmin selittää, että kaikki linkit, jotka on merkitty tähdellä, ovat affiliate-linkkejä. Itse en kuitenkaan melkein koskaan käytä tähteä.
  • Joskus voi olla hyvä laittaa kirjoituksen alkuun maininta "Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä, mikä tarkoittaa sitä...". Minun mielestäni tuo on vähän kömpelö tapa. Ensinnäkin se saattaa aiheuttaa monissa lukijoissa hieman hämmennystä: "Onko siis koko teksti pelkkä mainos?". Tietysti jos koko teksti on tehty mainostarkoituksessa, niin tuota voi käyttää, mutta muutoin se saattaa antaa vähän huonon leiman artikkelille.
  • Myös muita sanamuotoja kannattaa käyttää, esimerkiksi mainosartikkeleissa "Artikkeli on tehty yhteistyössä yrityksen x kanssa" on lukijalle paljon konkreettisempi ilmoitus kuin jostain affiliate-linkeistä mainitseminen.
  • Pelkkä ilmoitus lopussa on varmasti riittävä, mutta jokainen voi sitten itse miettiä, miten hyvin tämä ajaa asiansa. Ilmoittamisen tarkoitus kun kai oli lisätä luottamusta sinun ja lukijan välillä. Siksi on ehkä oleellista maininta siitä linkistä silloin, kun lukija todennäköisesti sitä painaa.

Lopuksi

Lopuksi on pakko mainita yksi hauska sattuma. Osinkokuningas kyseli tämän blogin edellisessä artikkelissa näkökulmaani affiliate-mainonnasta ilmoittamiseen ja mainitsi sijoitusblogini viimeisimmästä artikkelista, jossa affiliate-linkkejä oli aika paljon ilman yhtäkään mainintaa niiden olemassaolosta. Nykyään pyrin siis aina kertomaan affiliate-linkeistä jo mielellään tekstin sisällä linkin yhteydessä, mutta tällä kertaa unohdus oli puhdas vahinko.

Artikkeli ehti siis olla noin kaksi päivää olemassa ilman mainintaa affiliate-linkeistä. Kun kuitenkin nyt jälkeenpäin lisäsin näistä maininnat kyseiseen tekstiin, niin "yllättäen" artikkelin generoimat komissiot yli tuplaantuivat. Ihmiset eivät siis joko tienneet näiden linkkien olevan affiliate-linkkejä tai sitten he tiesivät, mutta niistä kertomatta jättäminen ärsytti heitä liikaa. Toki selityksenä voi olla myös puhdas sattuma, mutta tämänkin tarinan pointti on se, että ainakaan affiliate-linkeistä kertominen ei todellakaan ole haitaksi.

Jos koit, että kirjoituksesta oli sinulle hyötyä ja sinua kiinnostaa markkinoinnin psykologia, niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan kirjaan nimeltä Influence. Kirja on muutenkin erinomaista luettavaa esimerkiksi kaikille bloggaajille. Vaihtoehdot tuon kirjan lukemiseen/kuuntelemiseen olivat siis: Adlibris (kallein), Amazon (halvin printtiversio) ja BookBeat (Ilmainen!) Jos et haluaa jatkaa BookBeatin kokeilua kahden viikon jälkeen, niin perut tilauksen vaikka heti, kun olet luonut käyttäjän.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *