Kuukausikatsaus toukokuu 2017: 1071,94 €

Kuukausikatsaukset ovat yksi blogini osa-alueista. Näissä tarkoitus on avata omia blogitulojani ja selittää hieman, miten olen niihin päässyt. Ennen kuin mennään itse asiaan, niin käydään hieman läpi muutamia tärkeitä huomioita.

Bloggaajien tuloista puhutaan aika vähän. Bloggaajat harvoin avaavat niitä itse, mikä on ihan ymmärrettävääkin. Kuitenkin tämän mystiikan seurauksena mediassa pyörii välillä todella ihmeellisiä juttuja "helposta rahasta" ja sen sellaisesta.  Toki on niitäkin, jotka avaavat ihan kaiken. Esimerkiksi Downshiftaus -blogin kirjoittaja on ansiokkaasti tuonut esille omia blogitulojaan ja niihin liittyviä tilastoja.

Jotkut saattavat ehkä kokea, että blogituloista kertominen ei välttämättä ole blogipiireissä hyväksyttävää. Tulojen kertomisen pelätään aiheuttavan paheksuntaa, että nyt se sitten kirjoittelee siellä vain rahan takia. Salaileminen tuntuu vain jotenkin helpommalta ratkaisulta. Eipähän ainakaan edes vahingossa pahoita kenenkään mieltä.

Minun suhtautuminen rahaan

Tällainen ajattelutapa on ihan älytön. En ensinnäkään usko, että kukaan ihminen jaksaa kirjoittaa blogia pelkästään rahan takia. Se vaatii niin paljon aikaa, ettei tuntipalkoille ihan heti pääse. Ja vaikka aikaa käyttäisi kirjoittamiseen ja muuhun suunnitteluun kuinka paljon, niin se ei välttämättä muutu rahaksi.

Toisekseen en ole aivan sisäistänyt sitä, miten tulot tai varallisuus koetaan avoimuuden suhteen niin vaikeaksi asiaksi. Toki nämä asiat varmasti herättävät joissain ihmisissä paljon kateutta ja vihaa. Taustalla voi olla myös epäonnistumisen pelko: Jos en vuoden päästä tienaakaan yhtä paljon, olen surkea ihminen.

Kaikkiin näihin ajatusmalleihin liittyy se, että annamme rahan määritellä liikaa itseämme tai menestystämme. Toki raha on yksi mittari, jolla menestystä voidaan mitata, mutta ei toki ainoa. En kuitenkaan väitä, etteikö rahalla ole merkitystä. Totta kai sillä on. Elämiseen tarvii rahaa ja tiettyyn pisteeseen asti rahalla on suuri potentiaali kasvattaa onnellisuutta (aina se ei välttämättä sitäkään tee).

Jos joku näistä kirjoituksista pahoittaa mielensä, niin se on hänen ongelmansa. Minulla ei myöskään kiinnosta, vaikka blogituloni putoaisivat nollaan. Näiden kirjoitusten tarkoitus on toimia opetuksena siitä, miten eri asioilla on merkitystä blogituloihin. Välillä jopa sairaalla tavalla toivon, että joutuisin aloittamaan taas aivan nollasta, koska kaikista paras tunne on lopulta ollut se, kun kaiken suuren vaivan jälkeen ensimmäiset eurot putoavat tilille. Pidän enemmän tästä prosessista ja raha tulee sitten sivutuotteena jos tulee.

Mistä blogituloni muodostuvat?

Toistaiseksi saan tuloja vasta sijoitusblogistani. Minulla on kyllä mielessä muutamia mielenkiintoisia uusia pieniä nettisivu/blogiprojekteja ja tietysti myös tämä uusi blogi. En kuitenkaan odota mitään kovin suuria tuloja näiden kautta ainakaan vielä tänä vuonna.

Toukokuu oli blogitulojen suhteen aika tavanomainen tai ehkä jopa tavanomaista hieman heikompi - Ainakin affiliate-tulojen suhteen, mutta kokonaistuloja katsoen tämä oli kuitenkin ihan hyvä kuukausi. Yli 80 %:sesti blogituloni muodostuvat affiliate-tuloista eli mainostan/suosittelen siis muiden yritysten tuotteita/palveluita ja saan komissioita myynneistä, rekisteröinneistä ja yhteystietojen keräämisestä. Loput tulot tulivat kirjoituspalkkioista ja satuinpa yhden julkaisijakilpailunkin voittamaan kirjoituksella Sijoittamalla merenrantahuvila Espanjasta 

Toukokuussa tuloja tuli siis yhteensä ennen veroja 1071,94 €. Tästä kirjoituspalkkioiden ja palkinnon osuus oli 285 euroa eli affiliate-tuloja tuli 786.94 €. Olen julkaisijana useissa eri affiliate-verkostoissa ja käytän kymmeniä eri kampanjoita. Eri affiliate-verkostoista tuloja kertyi seuraavalla tavalla:

 1. TradeTracker: 434,36 €
 2. Adservice: 104,16 €
 3. Adtraction: 96,15 €
 4. Amazon Affiliates: 28,27 €

TradeTrackerilla yhden kampanjan liidiseuranta ei toiminut ja virhe huomattiin vasta jälkikäteen. Merkitsin kuitenkin tuohon tuloihin nuo "kadonneet" liidit. Lisäksi sain 124 € suoran affiliate-yhteistyön kautta, jossa välissä ei ollut verkostoa.

Kaksi selkeästi tuottoisinta kampanjaani olivat toukokuussa Nordnet ja Korkeatuottoinen.fi. Näiden kahden jälkeen hajontaa tulee jo aika paljon ja valtaosa pienemmistä kampanjoista tuotti suurin piirtein saman verran. Aloitin toukokuussa muutaman uuden kampanjan. Esimerkiksi Laskuni.fi oli aika toimiva kampanja toukokuussa ja näyttää tuottaneen hyvin myös kesäkuun aikana.

Kävijämäärän merkitys

Toukokuussa sivun katseluita oli 15 500 ja istuntoja 9800. Nämä olivat aika tavanomaisia keskiarvo-lukemia tai ehkä aavistuksen normaalia korkeampia aiempaan verrattuna.

Itse en ole kokenut, että kävijämäärällä olisi juuri mitään merkitystä blogituloilleni. Syy on siinä, että valtaosa blogituloista tulee kuitenkin jo olemassa olevan sisällön kautta, johon ihmiset löytävät tiensä esimerkiki Googlesta. Yleisesti ottaen merkittävin kävijämäärään vaikuttava tekijä on artikkelien julkaisu ja mainostaminen sosiaalisessa mediassa. Näiden kautta blogiin tulee kuitenkin lähinnä jo blogia seuraavia lukijoita, jotka eivät yleensä ole niin kovertoivia. Olen käsitellyt kävijämäärän merkitystä blogilla tienaamiseen kirjoituksessa Onko yleisön määrällä väliä? Kaksi näkökulmaa blogilla tienaamiseen

Joskus kun sijoittamiseen liittyvät aiheet ovat paljon esillä valtamediassa, niin myös uusia lukijoita hakeutuu blogin pariin ja tällöin kävijämäärässä voi näkyä voimakkaitakin piikkejä. Tällaisessa tilanteessa myös blogitulot korreloivat kävijämäärän kanssa eli blogituloni korreloivat siis lähinnä uusien lukijoiden määrän kanssa tai pikemminkin sellaisten lukijoiden määrän kanssa, jotka ovat vasta kiinnostuneita sijoittamisesta (eivät vielä aloittaneet sitä).

Blogin istuntojen määrä voi siis vaihdella 6000-10 000 välillä, eikä sillä ole ollut oikeastaan mitään merkitystä blogituloihin. Sen sijaan jos tulee voimakkaita piikkejä uusiin lukijoihin, saattaa istuntojen määrä nousta esimerkiksi 12 000 ja silloin blogituloissakin yleensä näkyy selvä muutos ylöspäin.

Panostan tekstilinkkeihin

Yli 90 % affiliate-tuloista tuli tekstilinkkien kautta, joita olen laittanut artikkelien yhteyteen. Tarkkoja tilastoja eri linkkien liidigeneroinnista ei ole tarjolla, mutta klikkausmäärät on ja niiden voisi kuvitella korreloivan ainakin jossain määrin myös liidien kanssa. Minulla ei varsinaisesti ole mitään yksittäistä artikkelia, joka tuottaisi aivan älyttömästi tuloja. Esimerkiksi Nordnetin kampanja konvertoi aika tasaisen hyvin mm. ETF-sijoittamisesta kertovan oppaan tekstilinkeistä ja indeksisijoittamista käsittelevien kirjoitusten tekstilinkeistä. Nämä näyttää myös sijoittuvan aika hyvin Googlessa, joten on aika luonnollista, että nuo generoi hyvin klikkejä ja liidejä. Yleensä kun näihin teksteihin päätyy sijoittamisen aloittamista harkitsevat ihmiset, etsiessään perustietoa Googlesta.

Itse en panosta kovinkaan paljon näiden tekstilinkkien esille tuontiin vaan yritän upottaa ne sujuvasti sisällön sekaan. Yritän välttää sellaista mielikuvaa, että sisältöni olisi vain mainos, koska kuitenkin sen päällimmäinen tarkoitus on olla hyödyllistä sisältöä lukijoille. Olen myös huomannut, ettei esimerkiksi mainosbannereiden asettaminen tekstiin tai tekstilinkkien erottaminen/vahvistaminen itsenäisiksi elementeiksi paranna konversiota yhtään. Päinvastoin, on saattanut jopa heikentää.

Mitä taas tulee mainosbannereihin, joita löytyy sijoitusblogini oikeasta laidasta, niin niiden tuotto ei kyllä päätä huimaa. Muutamia kymppejä kuukaudessa, mutta toki näihin nähty vaiva on niin pieni, että otan tämänkin mielelläni. En ole hirveästi optimoinut tai tehnyt testausta sen suhteen, mitkä bannerit toimisivat parhaiten. Tätäkin pitäisi varmaan tehdä kunhan ehtii. Panostan kuitenkin tällä hetkellä nimenomaan sisältöön.

Uusia kampanjakokeiluja

Amazon affiliatesin kautta olen mainostanut Audible -äänikirjapalvelua ja joitakin printti-kirjoja. Näen itse aika paljon potentiaalia Audiblessa ja Amazonissa yleensäkin esimerkiksi tulevia projekteja ajatellen. Itse kun luen ja kuuntelen aika paljon kirjoja, niin kirja-arvosteluitakin syntyisi melkein itsestään jos niitä jaksaisi kirjoittaa. Amazonistakin saa oikeastaan ihan mitä tahansa ostettua ja tuntuu, ettei Suomessa kaikki ole vielä ymmärtäneet, miten helppoa ja halpaa sieltä on tilata tavaraa Suomeen. Siksi pidän Amazon affiliatesia aika potentiaalisena verkostona tulevaisuutta ajatellen.

Erityismaininta täytyy antaa kyllä Adservicelle. Törmäsin kyseiseen verkostoon ensimmäistä kertaa vasta huhtikuussa. Vaikka omasta aihepiiristäni ei hirveän paljon kampanjoita kyseisestä verkostosta löytynyt, niin vastaanotto oli kyllä mukava ja heti kyseltiin, että olisiko toiveita siitä, minkälaisia kampanjoita haluaisin mainostaa. Näiden keskustelujen pohjalta saatiin myös jotain alustavia neuvotteluja aikaan, vaikka en vielä uskallakaan sanoa, johtaako ne mihinkään uusiin kampanjoihin. Palvelun lisäksi myös Adservicen työkalut on huippuluokkaa. Suosittelen lämpimästi hakemaan julkaisijaksi Adservicelle, jos et vielä jo ole.

Entäs ne passiiviset tulot?

Blogin teeman mukaisesti haluan tietysti maksimoida passiivisen tulon määrän. Niinpä olen kehittänyt ns. passiiviosuus -mittarin, joka kuvastaa siis sitä, kuinka suuri osuus kaikista blogituloistani on puhtaasti passiiivista tuloa.

Passiiviosuus lasketaan siis jakamalla niiden tulojen määrä, joka on generoitunut yli kuukauden vanhasta sisällöstä. Tämän arvionti ei ole kovin eksaktia, sillä kaikissa kampanjoissa ei ole tarjolla seurantaa siitä, mikä linkki on liidejä milloinkin generoinut. Kirjoituspalkkiot niiden kampanjoiden, joita olen alkanut mainostaa vasta toukokuussa, on helppo sulkea pois. Numeroiden pyörittelyn ja valistuneiden veikkausten jälkeen, saan toukokuun passiivisen tulon määräksi 613,57 €. Tästä laskettuna blogitulojeni passiiviosuus toukokuussa oli 57,2 %. Nämä ovat siis niitä tuloja, joiden eteen "en tehnyt yhtään mitään". Osuus voisi olla korkeampi ja itse asiassa yleensä onkin. Nyt oli kuitenkin vähän heikko kuukausi affiliate-tulojen osalta. Tosin tätä kompensoi sitten hieman kirjoituspalkkiot ja julkaisijakilpailu, joista ei normaalisti tuloja juurikaan tule.

Nyt joku tietysti kiinnittää huomiota siihen, että sanoin tienanneeni 613,57 euroa tekemättä yhtään mitään ja saattaa sanoa "Ahaa. Blogilla voi siis tienata helppoa rahaa!"

Ei voi. Tuo passiivinen tulo oli helppoa rahaa nyt, mutta sen eteen on aiemmin nähty niin paljon vaivaa, ettei tuosta edes kannata mitään tuntipalkkaa laskea. Itse asiassa vierastan koko tuntipalkka -käsitettä. Raha on se pienin korvaus, mitä tästä kirjoittamisesta ja suunnittelusta saan. Paljon arvokkaampana pidän sitä, että kirjoittaessani opin aivan valtavan paljon itsekin. Samalla myös nautin tästä. Tämän takia käsitteet "työ" ja "tuntipalkka" on kiellettyjä sanoja blogissani. Jos haluat päästä tuntipalkoille, mene töihin. Minä haluan nauttia elämästä ja jos samalla voin tienata hieman passiivista tuloa, niin mikäs siinä.

Pari sanaa tulojen laskennasta

Mietin pitkään, missä muodossa esittäisin tuloni ja päädyin siihen, että kaikkein suoraviivaisinta on esittää se summa, joka toukokuulta maksetaan tililleni sitten aikanaan. Veroja ei voi tietää etukäteen, sillä harjoitan affiliate-toimintaa osakeyhtiön kautta ja teen toiminnan kannalta tarpeellisia hankintoja, joista esimerkiksi ALV on vähennettävissä. Jos en tekisi mitään hankintoja tai maksaisi esimerkiksi nettiä, niin tästä summastahan menisi arvonlisävero ja yhteisövero. Palkkaa tai osinkoa en itselleni maksa, vaan sijoitan kaikki tulot osakeyhtiön sisällä.

Affiliate-tuloissa saattaa kestää useita kuukausia, ennen kuin kertyneet palkkiot maksetaan tilille. Osaltaan tämä johtuu siitä, että affiliate-verkostot valvovat komissioiden oikeellisuutta ja myös keräävät maksuja mainostajilta vain muutamia kertoja kuukaudessa. Toisinaan syy on myös siinä, että haluan pidättää maksuja, kunnes maksettava summa on kertynyt tarpeeksi isoksi. Tämä siitä syystä, että en halua suurta määrää pieniä maksuja tililleni, koska yritystilillä palvelumaksuja veloitetaan transaktioiden lukumäärän mukaan. Nostamalla palkkiot isoissa erissä, säästän muutaman euron kuukaudessa palvelumaksuissa.

Lopuksi

Tästä ensimmäisestä kuukausikatsauksesta tuli nyt vähän pitkä, koska halusin selittää asioita auki. Ehkä enemmän olisi voinut tarkastella tilastoja, mutta jätetään ne sitten seuraavaan kertaan. Myös kävijätilastoja voisi käydä läpi, tosin minun kohdallani niillä ei näytä olevan juuri mitään merkitystä tuloille.

Jotta näistä kuukausikatsauksista olisi hyötyä myös sinulle, niin tarkoitukseni olisi varsinkin jatkossa panostaa entistä enemmän siihen, että avaan hieman tarkemmin mikä on kampanjoiden suhteen toiminut ja mikä ei. Aivan kaikkea en voi valitettavasti sanoa ääneen, sillä varsinkin suoraan yritysten kanssa tehtyjen sopimusten sisältöä koskee vaitiolovelvollisuus.

Olen avannut periaatteitani blogilla tienaamiseen liittyyen sekä kirjoittanut affiliate-markkinointioppaan. Nämä ovat siis staattisia oppaita, mutta niihin päivittyy jatkuvasti uutta tietoa, kunhan ehdin sitä kirjoittamaan. Otan mielelläni vastaan kaikenlaisia kehitysehdotuksia näihin liittyen.

Lähitulevaisuudessa on myös tarkoitus luoda käytännönläheinen opas affiliate-markkinointiin. Aion siis käydä aivan kädestä pitäen läpi, miten itse tuotan sisältöä ja mitkä asiat ovat toimineet minun kohdallani.

Seuraa Passiivista tuloa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä. Olen avannut näiden merkitystä vastuuvapauslausekkeessa.

9 kommenttia artikkeliin “Kuukausikatsaus toukokuu 2017: 1071,94 €

  1. Kiitos! Ei nyt ehkä ihan vielä 😀 , vaikka kovasti vaikutteita olenkin ottanut Patista.

   Vastaa

 1. Paljonko sivustollasi oli sivulatauksia toukokuussa? Ainakin omassa blogissani sivulatausten määrä korreloi aika hyvin mainostuloihin.

  Vastaa

  1. Toukokuussa oli 15 500 sivun katselua ja 9800 istuntoa. Mulla liikennettä nostaa helposti se, jos kirjoittaa paljon ja jakaa juttuja somessa. Nämä lukijat ovat kuitenkin niitä, jotka todennäköisesti jo seuraa blogia. Luulisin, että tuottoisimpia on nimenomaan ne uudet lukijat, joiden määrä on varmaan aika vakio yleensä. Tottakai jos aiheet on mediassa pinnalla, niin ihmiset myös hakeutuu enemmän tällaisten blogien pariin, mikä sitten toisinaan näkyy blogituloissa voimakkaina piikkeinä.

   Mutta jos jättää nämä yksittäiset piikit huomioimatta, niin niiden ulkopuolella en ole löytänyt mitään merkittävää yhteyttä kävijämäärien ja tulojen välillä. Eli jos nyt tulisi jokin voimakas 4000 lisälukijan piikki, niin varmasti näkyisi myös tuloissa. Kuitenkin normaalisti ei ole tuloille paljon väliä, kunhan istunnot pysyvät tuossa 6000-10 000 välillä.

   Vastaa

 2. Suoraan sanottuna 15 000 sivulatausta kuukaudessa on aika vaatimaton määrä . Omassa blogissani on puolet enemmän kävijöitä. Kuitenkin minulla tuloja vain 10% tuosta.

  Onnittelen hyvin hoidetusta markkinoinnista! Yli 1 000 euroa tuloja 15 000 sivulatauksella on todella hyvä suoritus!

  Vastaa

  1. Juu, kyllähän tuo on aika pieni määrä latauksia. Miten paljon sinulla on muuten sinulla on istuntoja tuosta määrästä näyttökertoja? Tai oletko avannut noita tilastoja jossain kirjoituksessa?

   Kiitos paljon! Ehkä sitä markkinonniksi voi sanoa, vaikka en nyt ihan hirveästi sitä varsinaista myyntityötä loppujen lopuksi tuolla blogissa tee. Kuitenkin paljon työtä nähnyt sisällön eteen.

   Vastaa

   1. Istuntojen määrä vaihtelee 11 000 ja 14 000 välillä per kk. Käyttäjien määrä 7 000 ja 9 000 välillä / kk.

    Uusia kävijöitä on puolet ja puolet palaavia.

    Vastaa

 3. Hyvät tulot pienellä kävijämäärällä. Olet kuitenkin käyttänyt niin paljon tunteja sisällön tuottamiseen että on ihan oikein saada siitä kunnon palkinto 🙂

  Jos itselläkin olisi aikaa panostaa saman verran, ehkä tuloksetkin paranisivat 😀

  Vastaa

  1. Kiitos kommentista!

   Niinhän se taitaa olla, että aika mahdotonta on ilman ajankäyttöä ”helppoa rahaa” saavuttaa. Muutenhan kaikki hyödyntäisivät tämän anomalian ja raha katoaisi. Vähän sama homma kuin sijoittamisessa 😀

   Tavallaan voisi ajatella, että olen ottanut riskiä käyttämällä tähän aikaa, koska aivan hyvin tämä ei olisi välttämättä tuottanut yhtään mitään. Tuon ajan kun olisi voinut käyttää vaikka muuhun työntekoon, josta varmasti saa palkkaa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *