Löydä intohimosi

Siis ihan oikeasti. Jos mietitään taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista, niin eikö olisi vain paljon helpompi hankkia hyvä koulutus, gryndata työelämässä mahdollisimman korkealle ja sen jälkeen nauttia kuusinumeroisista palkkakuiteista? Ehkä, mutta tässä kohtaa kannattaa kysyä itseltään, mitä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisella tavoittelee. Hyvä koulutus ja ahkeruus työelämässä aivan varmasti tekee meille ison summan rahaa, mutta miten me loppujen lopuksi tuon rahan parhaiten hyödynnämme?

Ostamalla aikaa. Minä en halua käyttää koko elämääni perinteisen työelämän parissa, ehkä osan ajasta, mutta en todellakaan koko elämääni. Joku taas saattaa haluta, eikä siitä tietenkään pidä kokea huonoa omatuntoa. Silloinhan olet jo löytänyt intohimosi, joten voit ihan rauhassa nauttia työstäsi.

Haluan vapauden ottaa riskejä ja käyttää aikaani sellaiseen, joka siinä hetkessä kasvattaa onnellisuuttani. Olipa se sitten uuden yrityksen perustaminen tai uuden harrastuksen aloittaminen. Kun luon itselleni passiivisia tulonlähteitä, ei elintasoni ole riippuvainen mistään yksittäisestä jatkuvasta ajankäytöstä, kuten palkkatyöstä. Uusien ideoiden, jotka mahdollisesti tuottavat lisää passiivista tuloa, toteuttaminen on paljon helpompaa, kun on jo luonut itselleen passiivista tulovirtaa. Kyseessä on eräänlainen korkoa korolle/lumipallo -efekti.

Älä edes mieti! Ala tekemään jotakin

Osalle meistä mieluisten harrastusten ja intohimojen löytäminen sujuu luonnostaan. Toisille asia taas saattaa tuottaa valtavan paljon vaikeuksia. Tämän tekstin tarkoitus on auttaa nimenomaan niitä, joille mielenkiintoinen aihe ei löydy ehkä niin helposti.

Siihen, miksi oma juttu ei tahdo löytyä, voi olla montakin syytä ja ne voivat olla sellaisiakin, joihin on itse hankala vaikuttaa. Jos kokee kyvyttömyyttä ratkoa näitä ongelmia yksin, niin siinä tapauksessa rohkaisen pohtimaan näitä asioita esimerkiksi läheisen tai vaikka ammattihenkilön kanssa.

Yhdestä asiasta olen kuitenkin aivan varma: Jos et tee mitään, et ikinä löydä mitään. Helppo se minun on kuitenkin sanoa, kun minua kiinnostaa nykyään niin moni asia, etten itsekään tahdo välillä pysyä omien ajatusten perässä.

Moni näistä mielenkiinnon kohteista on kuitenkin syntynyt vain tekemällä. En esimerkiksi kolme vuotta sitten kokenut mitään mielenkiintoa markkinointia, kirjoittamista tai ylipäätään mitään bloggaamiseen liittyvää juttua kohtaan. Nyt kuitenkin kirjoitan näistä aiheista blogia ja olen aivan innoissani tästä. Miten?

Aloita dokumentoimalla

Kaikki lähti liikkeelle siitä, että aloin kirjoittaa sijoitusblogia. Alussa se oli itse asiassa ehkä enemmänkin sijoituspäiväkirja, enkä ajatellut, että sitä kukaan edes lukisi. Vaikka sijoittaminen tuntui jo silloin ihan mielenkiintoiselta, niin en uskonut, että siitä tulisi yhtä mielenkiintoista kuin mitä se nyt on.

Aloitin bloggaamisen niinkin helpolla ja vaivattomalla työkalulla, kuin Googlen ilmaisella Bloggerilla. Kirjoittelin vähän niitä näitä, kieliasu oli mitä oli ja kirjoitusvirheet varmaan karkottivat viimeisetkin lukijat pois päiväkirjan parista.

Sitten yhtäkkiä huomasin, että joku siitä huolimatta lukee näitä juttuja ja kommentoi niihin. Miksi ihmeessä? Siitä tuli melkein väkisin sellainen olo, että nyt täytyy alkaa hieman panostamaan kirjoitusten laatuun ja sisältöön. Yhtäkkiä kirjoitin jo sellaisia tekstejä, että sain niistä jopa kiitosta. Tämä ruokki edelleen halua kehittyä ja oppia itsekin uutta, jotta voi samalla opettaa myös muita.

Anna oppimishalun syntyä itsestään

Muutaman vuoden kirjoittelun jälkeen halusin panostaa myös ulkoasuun. Ostin oman domain-nimen, siirsin blogin Blogger-alustalta WordPressiin ja opettelin WordPressiä sekä web-suunnittelua.

WordPress on siis yksi maailman suosituimpia blogi/nettisivusto-alustoja, jolla kuka tahansa voi luoda ihan käsittämättömän hienoja sivuja. Tämäkin blogi on tehty WordPressillä. Sen sijaan Bloggerissa ulkoasun muokkaus on erittäin rajallista WordPressiin verrattuna.

Aloin myös tekemään affiliate-markkinointia. Ensimmäisen vuoden aikana minulla ei ollut hajuakaan, miten affiliate-markkinoinnissa voisi menestyä. Ansaitsin muutamia kymppejä kuukaudessa. Nämä muutamatkin kympit sai minut kuitenkin opiskelemaan aihetta lisää ja lisää. Nykyisin ensimmäinen blogini tuottaa parhaimmillaan yli 1000 euroa kuukaudessa. Kehitystä on siis tapahtunut, vaikka koen edelleenkin olevani vasta alkutekijöissä.

Tekemisen myötä uusia mielenkiinnon kohteita ja motivaatiota oppimiselle syntyy itsestään. Voin olla varma, että muutkin hieman pidempään blogia kirjoitelleet voivat allekirjoittaa tämän väitteen. Alussa en keksinyt yhtään mitään, mistä kirjoittaa. Nykyään aiheita tulee mieleen niin paljon, että olen joutunut kehittämään kokonaan uusia blogeja/nettisivuja, jotta homma ei rönsyilisi liian pahasti yhdellä kanavalla.

Aloita vähiten tylsimmästä aiheesta

Haluan vielä korostaa, etten ensimmäistä blogia aloittaessani ollut mikään intohimoinen bloggaaja tai sijoittaja. Sijoittaminen oli ennemminkin se vähiten kiinnostava aihe urheilun ulkopuolelta, joka minua siihen aikaan kiinnosti.

Ja tässä on se syy, miksi aloittaminen on monilla meistä niin vaikea. Jos et ole vielä tehnyt mitään, niin sinulla ei välttämättä ole kovinkaan paljon kiinnostuksen kohteita. Tällöin sinulla ei ole etuoikeutta valita kaikkein mielenkiintoisinta aihetta - Sinun tulee valita se vähiten tylsin aihe.

Minullakaan ei ollut tätä etuoikeutta. Harvalla meistä on. Siksi alussa on vain pakko ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa yksinkertaisesti siitä, mikä on vähiten tylsintä.

Asioiden ei myöskään tarvitse, eikä niiden edes saa olla alusta lähtien liian täydellistä. Riittää, että aloitat tekemään jotain yksinkertaista, kuten vaikkapa dokumentoimaan ajatuksiasi sillä menetelmällä, joka sinulle tuntuu luontevimmalta. Tämä voi olla kirjoittamista, videoimista tai puhumista. Tai ihan mitä tahansa.

"Mutta minulla ei ole miljoonan dollarin ideoita"

Nyt kun osa on ehkä pohtinut mielessään, mikä on se vähiten tylsin aihe, niin saattaakin tulla seuraavanlainen seinä vastaan: "Okei tämä aihe on minun mielestäni vähiten tylsä tai ehkä jopa hieman innostava, mutta en keksi siitä mitään sanottavaa. En myöskään usko, että tällaisesta aiheesta kukaan keksii ikinä mitään niin nerokasta, että sillä voisi tienata rahaa."

Ideoihin takertuminen, varsinkin alkuvaiheessa, on aika yleinen ongelma. Mitä tulee blogilla tienaamiseen, yrityksen perustamiseen tai mihin tahansa muuhun passiivisen tulon tavoitteluun, ajattelee moni helposti, ettei minulta löydy toteutuskelpoisia ideoita. "Minun mielenkiinnon kohde tai intohimo ei kiinnosta suurta yleisöä, en ole hyvä kameran edessä tai en osaa kirjoittaa", saattaa kuulla selitykseksi.

Olet pahasti väärässä. Monella meistä on todella vääristynyt käsitys esimerkiksi siitä, millaisella blogilla, vlogilla tai muulla sisällöllä voi tienata rahaa. Helposti näemme vain tällä hetkellä pinnalla olevat ilmiöt. Kaikki ne YouTube, SnapChat - ja Instagram -tähdet, jotka tienaavat rahaa selittämällä elämästään kameran edessä (ja toisinaan mainostamalla muiden tuotteita/palveluita, koska siitä se varsinainen raha pääasiassa tulee. Voluumilla mitattuna blogimaailman suosituimmat blogit kertovat aiheista kuten, muoti, kauneus, fitness, ruoanlaitto jne. Miten minulla on mahdollisuus menestyä yhtään missään tällaisessa, kun olen kiinnostunut lähinnä...maanviljelystä?

Aiheen ei tarvitse olla suosittu, esimerkkinä maanviljely

Jos intohimosi on maanviljely, niin ei ole parempaa tapaa muuttaa tuota intohimoa rahaksi, kuin alkaa kirjoittamaan siitä blogia! Jos todella rakastat maanviljelyä, niin aivan varmasti pystyt välittämään intohimosi myös kaikille sinun lukijoille, katselijoille tai kuulijoille riippuen siitä, mitä kanavia haluat käyttää. Kukaan ei tietenkään ole erinomainen kirjoittaja heti syntyessään, vaan asiat vaativat aikaa. Ja jos kirjoittaminen ei siltikään suju, ehkä olet parempi kameran edessä tai podcastin äänenä? Valitse se kanava, jossa sinun on mukava toteuttaa itseäsi.

Mutta miten maanviljelystä kertova blogi saadaan muutettua rahaksi? Mitä tulee tienaamiseen, en voi väittää, etteikö tällainen aihe vaatisi hieman kekseliäisyyttä. Kun olet ensin tuottanut tolkuttoman hyvää sisältöä ja saanut kaikki muutkin maanviljelystä kiinnostuneet ihmiset seuraamaan sinua, niin ala myymään aiheeseen liittyviä oppaita ja mainostamaan maanviljelyyn liittyviä tuotteita. Ota yhteyttä kaikkiin maailman siementoimittajiin ja pyydä rahaa/ilmaisia siemeniä sillä ehdolla, että kirjoitat tai kuvaat heistä jutun blogiisi/vlogiisi.

Joku saattaa nyt miettiä, että maanviljelystä kiinnostuneita on Suomessa niin vähän, ettei tällaisella kirjoittelulla tuntipalkoille pääse. Kirjoitat siis ihan törkeän hyvää sisältöä maanviljelystä, mutta blogissasi vierailee silti vain 4000 lukijaa kuukaudessa. Eihän tällaisella blogilla voi mitenkään tienata yhtään mitään, eihän?

Keskity siementen sijaan leikkuupuimureihin

Mitä jos nuo kaikki 4000 ihmistä on sinun suuria faneja ja he kuuntelevat tarkkaan ja hartaasti kaiken mitä sanot, koska tuotat vain niin käsittämättömän hyvää sisältöä?

No, nyt kun jonain päivänä sanot heille kaikille, että vertailin tässä tänään leikkuupuimureita ja niistä hinta-laatusuhteeltaan paras on tämä merkin X malli Y, jonka hinta on 120 000 euroa. Laitat tuohon kirjoitukseen linkin tämän kyseisen puimurivalmistajan sivuille ja sovit heidän kanssaan, että saat 3,5 %:n komission jokaisesta ostosta, jossa ostaja on ottanut valmistajaan yhteyttä sinun sivustosi kautta. Sanotaan, että näistä 4000 maanviljelijästä kahdella on sillä hetkellä tarvetta uudelle leikkuupuimurille. Näin ollen tuo blogikirjoitus tuottaa sinulle 8400 euroa heti julkaisun jälkeen ja varmasti moninkertaisesti tuon verran seuraavan 3 vuoden ajan, kun muutkin maanviljelijät uusivat puimureitaan.

Jos pidät suomen ainoaa maanviljelyblogia, niin pienelläkin yleisöllä on helppo ansaita rahaa. Sinulla ei ole "kilpailjoita", joten aina kun joku etsii Googlesta tietoa maanviljelystä tai maanviljelyn aloittamisesta, hän päätyy sinun blogiisi. Blogia lukiessa hän kokee ruudun läpi välittämäsi intohimon maanviljelyä kohtaan ja sen jälkeen päättää itsekin aloittaa maanviljelyn. Koska lukija kokee blogissasi tarjoaman tiedon arvokkaaksi, niin hän ostaa sinun tekemäsi maanviljelyoppaan, markkinoiden parhaan rautalapion ja lopulta myös sen leikkuupuimurin.

Tuota sisältöä, rakenna luottamusta, ole luottamuksen arvoinen. Tämä on se menestysresepti. Idea on yksinkertainen, melkein jopa itsestäänselvyys. Silti sen toteuttaminen on kaikkea muuta kuin helppoa.

Voit myös toki kokeilla popularisoida aiheen. Jos intohimosi on maanviljely, todennäköisesti ymmärrät siitä enemmän kuin kukaan muu. Kehitä oma tuote, joka tarjoaa ihmisille, jotka eivät ole koskaan saaneet edes rairuohoa kasvamaan, helpon mahdollisuuden viljellä omia yrttejä omalla takapihalla tai vaikka omassa keittiössä. Tällainen lähestymistapa vaatii ehkä hieman enemmän vaivaa, koska tuottaakseen rahaa, sinun pitää saada siitä suosittu. Keskittyisin siis ainakin itse lähtökohtaisesti niihin isoihin asioihin.

Löydä oma niche

Edellisen, ehkä hieman karrikoidun esimerkin tarkoitus oli vain osoittaa, että se sinun harvinaiselta tuntuva kiinnostuksen kohde voi aivan hyvin olla oikea rahasampo. Monesti kuitenkin käy niin, että annamme tämän suosioharhan hämätä ajatteluamme ja emme edes tajua, että mahdollisuus on siinä nenän edessä.

Itse asiassa hieman vähemmän suositut aiheet saattavat olla todellisia kultakaivoksia, koska silloin sinun on helppo saavuttaa omassa aihepiirissäsi korkea arvostus. Kilpailua on vähän, joten sijoitut Googlen hakutuloksissa hyvin ja saat helposti näkyvyyttä oman alasi kesken.

Toki rahan tienaamisessa toiset aiheet vaativat enemmän kekseliäisyyttä kuin toiset, mutta jos todella koet intohimoa jotakin kohtaan, niin luovuus tuskin on sinulle enää sen jälkeen mikään ongelma. Nykyään erilaisia affiliate-markkinointiverkostojakin on niin paljon, että sinulla on käytännössä äärettömän suuri määrä yrityksiä, joita voit mainostaa. Affiliate-markkinoinnista en kuitenkaan tässä kohtaa puhu enempää. Jos olet jo oivaltanut jotain, niin voit toki suoraan hypätä tekemääni affiliate-markkinointioppaaseen.

Kaikki työkalut on siis jo olemassa, löydät ne helposti netistä ja valtaosa niistä on saatavilla ilmaiseksi. Sinun tarvitsee vain aloittaa.

Kuka tahansa voi keksiä seuraavan Uberin tai Netflixin

Kaikilla on ideoita. Uber, Facebook, Netflix. Kaikki nämä oli keksitty jo kauan ennen kuin joku toteutti ne oikealla tavalla. Ihmisillä on aina hyviä ideoita tai vähintäänkin sellaisia, joilla voi tienata rahaa. Sinä ja minä voisimme vaikka istua tässä koko pitkän päivän ja listata kaikki tulevaisuuden suurimmat bisnesideat aina älyjääkaapista aivo-tietokone-rajapintaan saakka. Kaikilla on ideoita, jopa ihan hyviä sellaisia.

Ongelma on toteutus. Ja suuri este toteutuksessa ei yleensä ole osaamisen puute, vaan yksinkertaisesti toteutuksen puute. Liian usein emme edes ole alkaneet toteuttaa mitään, kun homma tyssää siihen, että "idea ei ole tarpeeksi hyvä". Siinä vaiheessa, kun pitäisi ottaa riskiä ja tehdä asioita, keksit miljoona hyvää syytä olla tekemättä mitään, vaikka idea olisi kuinka hyvä.

Todellisuudessa ihmiset ostavat sinulta vaikka design-halkoja jos olet maailman paras paketoimaan, myymään ja välittämään halkoja kohtaan kokemasi intohimon heille oikealla tavalla. Maailmasta ei hulluja puutu.

Mikä on passiivisen tulon kannalta olennaista?

Loppujen lopuksi kysymys ei ole siinä, tuottaako idea miljoonia vai muutamia tuhansia. Kysymys on siinä, kuinka paljon "joudut" käyttämään siihen aikaa. Laitoin sanan "joudut" lainausmerkkeihin, koska mitä jos haluatkin käyttää siihen aikaa? Jos pystyt tienaamaan rahaa sellaisella toiminnalla, jota muutenkin tekisit vapaa-ajalla, niin sehän on passiivista tuloa parhaimmillaan. Siitäkin huolimatta, vaikka et tienaisikaan kuin muutamia satasia.

Sanotaan, että pidät esimerkiksi matkustamisesta. No siinä tapauksessa perustat matkablogin ja otat yhteyttä kaikkiin maailman matkanjärjestäjiin ja lentoyhtiöihin. Aivan varmasti joku heistä on valmis tarjoamaan sinulle ilmaisen matkan tai edes jotain etuja, jos itse tarjoudut kuvaamaan koko matkan SnapChatiin, YouTubeen, Instagramiin ja kirjoittamaan siitä blogiisi. Asioista ei tarvitse tehdä liian vaikeaa. Yksinkertainenkin voi toimia riittävän hyvin.

Minimoi ajankäyttö - Älä laita rahaa etusijalle

Yleensä on paljon helpompaa löytää sellainen idea, joka tuottaa "vain" muutamia tuhansia euroja kuukaudessa, mutta johon käytetty aika on tarvittaessa helppo minimoida. Avain taloudelliseen riippumattomuuteen löytyy ajankäytön minimoinnista, ei tulojen maksimoinnista. Kuka tahansa voi tehdä töitä vuorokaudet ja vuodet ympäri ja tienata mukavia summia rahaa. Se tuskin on kuitenkaan kenenkään tavoite.

Sen sijaan monilla meillä on harrastuksia tai muuta ajanvietettä, joiden kääntäminen tulonlähteeksi on helpompaa kuin luulet. Melko suurtenkin tulovirtojen saavuttaminen pienellä ajankäytöllä on helppoa, jos jokin asia oikeasti kiinnostaa. Edelleen osaaminen vain kasvaa ajanmyötä.

Olennaista on kuitenkin se, että pyrit saavuttamaan passiivista tuloa nimenomaan niillä asioilla, jotka ovat sinun vahvuuksiasi ja jotka koet aidosti kiinnostaviksi. Markkinoinnissa, myynnissä tai muussa rahan tienaamisessa ei ole mitään väärää, mutta älä silti ala toteuttamaan mitään ideaa pelkästään rahantekotarkoituksessa. Sellainen tuskin on ajankäyttöön suhteutettuna tuottavaa toimintaa ja loppujen lopuksi valheet paljastuvat aina. Ole rehellinen ja aito, se toimii.

Mitä seuraavaksi?

Tämän blogin yksi tarkoitus on esitellä minun projekteja ja avata niiden sisältöä lukijoille. Tässä blogissa keskiössä on nimenomaan toteutus, ei ideointi. Sen lisäksi blogi toimii eräänlaisena julkisena oppimispäiväkirjana.

Jotta blogi hyödyttäisi mahdollisimman montaa lukijaa, niin tarkoitukseni on silloin tällöin esitellä myös sellaisia aihepiirejä, joista joku teistä lukijoista voisi innostua. Haluan siis tuoda konkreettisia esimerkkejä siitä, miten jossain tietyssä aihepiirissä voi menestyä, listata tähän liittyviä affiliate-kampanjoita ja käydä hieman läpi aiheen "markkina-arvoa". Yritän pysyä mahdollisimman harvinaisissa niche-aiheissa, koska ne ovat varmaan niitä, mitkä teillä eniten kiinnostaa.

Vaikkapa tässä tekstissä mainittu maanviljely ei kiinnosta minua pätkän vertaa. Nostin sen vain esimerkkinä ylös, koska olen varma, että noinkin "typerällä" aiheella voisi joku tienata netissä ihan mukavia summia, kunhan toteutus on oikea.

Suosittelen siis tutustumaan oppaisiini Blogilla tienaamisesta ja Affiliate-markkinoinnista. Olen myös koonnut oman sivun käyttämistäni työkaluista. Se voi myös olla nopea paikka päästä alkuun, jos haluat jo heti ryhtyä toimiin.

Blogiin ilmestyy uusia artikkeleita vähintään kerran viikossa ja sitä mukaa kun sisältöä syntyy, aion tuottaa myös uusia oppaita. Lähiaikoina on mm. luvassa opas WordPress-sivujen tekemiseen. Pysy siis kanavalla ja seuraa blogiani esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä.