Miksi lomalta töihin paluu on niin vaikeaa?

On heinäkuun viimeinen maanantai, mikä tarkoittaa monille ensimmäistä työpäivää kesäloman jälkeen. Vaikka itse vierastan työntekoa, niin tiedän tämän Twitter-feedini perusteella. Noin joka kymmenes twiitti sisältää valitusta siitä, miten tympeää elämä on, kun työnteko taas alkaa, arki saapuu ja vapaus loppuu. Joka viides Twiitti taas on nokkela heitto siitä, miten työhön paluu on maailman paras juttu, koska työnteko on niin mukavaa. Kirjoitukseni ei kuitenkaan koske tätä jälkimmäistä ryhmää, ellet sitten satu kärsimään työperäisestä Tukholma-syndroomasta. 

Tänäkin kesänä töihin paluusta valittavilla on ollut monta viikkoa aikaa keksiä keinoja, joilla välttää töihin paluu loman jälkeen. Veikkaan kuitenkin, että suurin osa on keinojen keksimisen sijaan valittanut päivät surkeasta säästä ja katsonut illat Netflixiä.

Joillakin ihmisillä on käynyt onni ja he oikeasti nauttivat työstään. Toisille ihmisille suhtautuminen työntekoon on neutraali: Työnteko ei tunnu kamalalta ja ainakin saan palkkaa, joten ei ole valittamista. Sitten on niitä, jotka avoimesti valittavat työn ja arjen kurjuudesta. Eikä siinä ole mitään väärää - Päinvastoin. Jos et koe ollenkaan intohimoa työtäsi kohtaan ja raahaudut joka aamu puoliväkisin työpaikalle, niin on ihan tervettä tuntea tuskaa. Sen sijaan tästä olotilasta valittaminen ei vie mihinkään, vaan se on pois kaikesta siitä energiasta, jonka voisit käyttää pakokeinon keksimiseen. Ja näitä erilaisia pakokeinoja yritän tässä blogissa käsitellä.

Passiivinen tulo, 4 tunnin työviikko ja kotona työskentely on täyttä kusetusta, eikö olekin?

Jokainen, joka on vähänkään kuullut näistä asioista tietää, että menen kohta edellä mainittuihin asioihin. Ehdotan siis kaikkia työtään vihaavia etsimään omaa intohimoa ja rakentamaan enemmän tai vähemmän passiivisia tulonlähteitä sen pohjalta. Jos käsite passiivinen tulo ei ole tuttu, niin suosittelen tässä kohtaa tutustumaan sivuun Passiivinen tulo lyhyesti.

Tiedän, että internet on täynnä diipadaapaa 4 tunnin työviikoista, passiivisesta tulosta ja kotona työskentelemisestä. Se, joka on joskus tutkinut näitä aiheita tajuaa, että kyseessä on ihan oikeasti miljoonabisnes. Miljoonabisnes niille ihmisille, jotka myyvät erilaisia oppaita, verkkokoulutuksia ja muita tuotteita aihepiiriin liittyen. Näissä kaikissa on usein (ei toki aina) yhteistä se, että homma viedään täysin äärimmilleen ja ihmisiä rahastetaan geneerisellä informaatiolla, jota löytyisi ilmaiseksikin. Siksi hieman hävettää kirjoittaa tästä aiheesta blogia.

Useimmille ihmisille ongelma on kuitenkin aloittaminen, johon ei tarvitse sen kummempia oppaita tai muita maksullisia koulutuksia/valmentajia. En toki väitä, etteikö näistä voisi olla hyötyä, mutta ne eivät missään muodossa ole välttämättömiä.

Hommaa ei myöskään tarvitse heti alussa viedä äärimmilleen. Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa tänään, jos palkkatulot ovat elämisen kannalta sinulle välttämättömiä. Sen sijaan suosittelen, että aloitat tekemään edes jotain. 7 tuntia on aivan riittävä aika nukkua. Arkipäivisin 8 tuntia menee töissä ja 1-2 tuntia menee työmatkoihin. Jäljelle jää siis vuorokaudesta vielä 7-8 tuntia, josta voit viettää esimerkiksi 3 tuntia perheen tai ystävien kanssa. Tämän jälkeen vuorokaudesta jää jäljelle vielä ainakin 4 tuntia. Mihin käytät sen ajan? Netflixiin?

Aloita tekemään jotain

Pointti on siis se, että huolellisella suunnittelulla saat aivan varmasti muutaman tunnin vuorokaudessa vapaaksi omien projektien toteuttamiseen. Puhumattakaan sitten mahdollisista viikonloppuvapaista.

Jos tiedät jo, mikä on intohimosi, niin aloita tekemään jotain siihen liittyvää. Se voi olla esimerkiksi blogi tai muu sisältökanava, jonne tuotat sisältöä intohimoosi liittyen tai sitten se voi olla tuote/palvelu, jota kehität. Jos taas et tiedä intohimoasi, niin aloita siitä aiheesta, mikä tuntuu vähiten tylsältä. Intohimo harvoin löytyy kotona seinää tuijottaen. Aivot tarvitsevat virikkeitä, tekemistä ja ajateltavaa, jotta uusia ideoita, kokemuksia ja sisältöä syntyy. Monille meistä ei ole täysin itsestään selvää, mikä oma intohimo on, joten siksi on hyvin yksinkertaista, että valitset alussa sen vähiten tylsimmän aiheen. Oikea intohimo löytyy kyllä ajan kanssa, kunhan vain teet jotain. Olen käsitellyt asiaa tarkemmin sivulla Löydä intohimosi.

Jos ajatukset lyövät tyhjää, etkä keksi mitään sisältöä, niin siinä tapauksessa voit toki aloittaa vaikka vain lukemalla muiden kirjoja tai blogeja aiheesta. Niiden pohjalta alat jäsennellä omia ajatuksiasi ja lopulta sinulla on sisältöä.

Ideat kasvavat eksponentiaalisesti

Aloittaminen on aina vaikein askel. Se johtuu siitä, että jos aloitat idea - ja sisältömäärällä 0, niin aivoillasi ei ole mitään linkkejä jo olemassa olevaan sisältöön. Siksi on erittäin tärkeää päästä tämän kynnyksen yli ja väkisin pakottaa itseään vaikka vain lukemaan tai katsomaan muiden sisältöä, välillä kirjoittaen/kuvaten/puhuen omia ajatuksia ylös.

Ideat kuitenkin kasvavat eksponentiaalisesti eli kun ajatus - ja sisällöntuotantoprosessin saa käyntiin, niin uutta syntyy koko ajan vain enemmän. Kun itse aloitin bloggaamisen, saatoin istua 30 minuuttia tuijottaen tyhjää ruutua keksimättä yhtään mitään. Nyt noin 200 artikkelin jälkeen pystyn kirjoittamaan useita artikkeleita päivässä ilman ajatuskatkoja. Vastaavasti kun aloitin affiliate-markkinoinnin, oli kaikki prosessini siihen liittyen täysin mielikuvituksettomia. Nyt muutaman vuoden jälkeen saan joka päivä valtavasti uusia ideoita erilaisten passiivisten tulonlähteiden kehittämiseen ja blogilla tienaamiseen. Uudet ideat synnyttävät tekemisen ja toteuttamisen myötä aina uusia ideoita. Parhaat keksinnöt, tuotteet tai palvelut eivät koskaan syntyneet ajatusleikkien tuloksena. Ne ovat aina olleet vähintäänkin kymmenien, satojen tai tuhansien kokeilujen tuloksia.

Aloita yhdestä työpäivästä

Mitä jos voisit poistaa työviikostasi yhden työpäivän? Tarkoitan siis sitä, että mitä jos voisit omalla työllä ja intohimollasi ansaita sen verran rahaa, että voisit tehdä yhden työpäivän vähemmän viikossa? Se on täysin mahdollista kenelle tahansa, oli intohimo sitten mikä tahansa.

Keinot, joista minä tässä blogissa puhun ovat blogilla tienaaminen ja affiliate-markkinointi. Olen itse onnistunut ansaitsemaan blogeillani sen verran passiivista tuloa, että tällä hetkellä blogituloni korvaavat jo noin 2-3 keskituloisen ihmisen työpäivää täydestä viikosta. Jos se on mahdollista minulle (21 vuotias opiskelija, toistaiseksi ilman korkeakoulututkintoa), niin se on aivan varmasti mahdollista myös sinulle.

Kun saat yhden työpäivän pois viikostasi, niin käytettävää aikaa vapautuu enemmän. Sen turvin voit edelleen skaalata omaa bisnestäsi ja poistaa toisen työpäivän paljon nopeammin, kuin mitä ensimmäisen työpäivän poistamiseen meni. Tämäkin prosessi on eksponentiaalinen, mutta vaikein kohta on nimenomaan aloittaminen ja alkuun pääseminen, joka useimmiten vie 6-24 kuukautta. Minulla siihen meni noin 1,5 vuotta.

Lopuksi

Tämä kirjoitus oli nyt hieman rönsyilevä ajatuspato, mutta yksi keskeinen pointti on se, että kaikesta aiheeseen liittyvästä hypetyksestä huolimatta asioista ei tarvitse tehdä liian vaikeaa, eikä asioita tarvitse viedä äärimmilleen. Voit aloittaa kevyesti, pienistä tavoitteista. Tärkein asia on kuitenkin aloittaa jostakin.

Loppujen lopuksi erilaisia passiivisen tulon ansaintakeinoja on monia, mutta minulle luontevin keino on tähän mennessä ollut affiliate-markkinointi erilaisissa sisältökanavissa sekä sijoittaminen. Puhun toki vain omasta näkökulmastani, mutta minun mielestäni nämä ovat helpoimmat keinot, oli intohimosi sitten mikä tahansa. Edellä mainittujen oppaiden lisäksi olen koonnut oppaat intohimon löytämiseen ja blogilla tienaamiseen (yleisesti) liittyen. Blogistani löydät ajankohtaisia artikkeleita, tapaustutkimuksia ja pohdintoja bloggaamiseen, blogilla tienaamiseen, affiliate-markkinointiin ja passiiviseen tuloon liittyen.

Yksi kommentti artikkeliin “Miksi lomalta töihin paluu on niin vaikeaa?

  1. Itse aion jäädä osa-aikaeläkkeelle kolmen vuoden kuluttua. Katsotaan miten suunnitelma toteutuu.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *