Onko yleisön määrällä väliä? Kaksi näkökulmaa blogilla tienaamiseen

Tarkoitukseni tässä blogissa on dokumentoida omaa prosessiani ja avata kaikki virheet ja onnistumiset, jotta sinäkin voisit oppia niistä. Toisinaan esitän myös ajatuksiani bloggaamisesta ja blogilla tienaamisesta, koska tuntuu, että siitäkin kirjoitetaan aivan liian vähän. Kun on joskus sivusta seurannut keskustelua aiheesta, niin välillä törmää niin omituisiin harhaluuloihin, että tuntuu pahalta olla vain hiljainen sivusta seuraaja.

Väite, että yleisön määrä korreloi melkein suoraan blogitulojen määrän kanssa, on varsin yleinen, mutta virheellinen käsitys. Nämä kaksi asiaa voi korreloida, mutta niiden ei välttämättä tarvitse. Tässä kirjoituksessa haluankin esitellä kaksi näkökulmaa, jotka jakavat blogien ansaintalogiikat heti alussa kahteen täysin eri kategoriaan.

Tähän väliin täytyy muuten huomauttaa, että puhun välillä blogilla ja välillä nettisivuilla tienaamisesta. Toisinaan näistä molemmista. Nykyään on kuitenkin niin hankalaa erottaa blogia ja nettisivua toisistaan. Esimerkiksi omassa sijoitusblogissani on niin paljon staattista sisältöä (ja blogi), joten ehkä sekin on enemmän nettisivu kuin blogi. Kuka sen sitten määrittelee? Jotta homma pysyisi kuitenkin selkeänä, niin tarkoitan  tästä eteenpäin blogilla kaikenlaisia blogeja/nettisivuja, joista saa löytyä staattista sisältöä, mutta vähintäänkin sen blogin tulee ainakin olla siellä. Eli kun puhun blogilla tienaamisesta, niin tarkoitan yleisesti kaikenlaisilla sisältökanavilla tienaamista.

Myytkö huomiota vai luottamusta?

Blogilla tienaamiseen on kaksi mahdollisuutta. Joko myyt halvalla ja paljon tai kalliilla ja vähän. Ensimmäinen menetelmä vaatii toimiakseen valtavasti voluumia. Jälkimmäinen taas vaatii sen, että lukijat luottavat sinuun ja tuotteisiin, joita myyt/suosittelet. Tietysti kaikista paras keino on yhdistää nämä molemmat, mutta se on erittäin vaikeaa. Toki ei mahdotonta.

Herätä huomiota, myy ja optimoi

Yksi keino tienata blogilla rahaa, on kiinnittää mahdollisimman suuren ihmismassan huomio ja sen jälkeen käyttää valtavasti energiaa myymiseen eli vaikkapa tuotteiden affiliate-markkinointiin.  Tämä voi olla toimiva strategia, jos mainostat esimerkiksi perinteisiä kulutustuotteita, kuten vaatteita ja kosmetiikkaa, joiden ostokynnys voi olla huomattavankin matalalla.

Tämä on kaukana omasta vahvuusalueestani, joten asian paremmin tuntevat saavat tyrmätä seuraavan väitteeni täysin: Valtaosa esimerkiksi muotia, kauneutta ja fitnesstä  käsittelevistä blogeista perustavat ansaintalogiikkansa täysin huomioon. Herätä siis mahdollisimman paljon huomiota, aja paljon liikennettä sivuille ja optimoi mainosten asettelu niin, että konversio on mahdollisimman korkea.

Tällaisten blogien lukijoista valtaosa on niin sanottuja kasuaaleja lukijoita, jotka eivät mitenkään aktiivisesti seuraa blogia, vaan lukevat sisältöä satunnaisesti silloin tällöin. Pieni vähemmistö on aktiivisia lukijoita, jotka seuraavat blogia sosiaalisessa mediassa ja lukevat säännöllisesti jokaisen päivityksen. Rahan kannalta paljon merkityksellisempi ryhmä on kuitenkin nämä satunnaiset lukijat, koska heitä on määrällisesti paljon enemmän.

Kun puhutaan kulutustavaroista, joiden ostokynnys on matala, ei kuluttajaa kovin paljon kiinnosta, kuka sitä mainostaa. Jos artikkeli näyttää kivalta ja siinä on kehuttu tuotetta tai avattu sitä hieman, niin satunnainen lukija ostaa tuotteen ihan siinä missä aktiivisempikin lukija. Toisin sanoen: Aktiivinen lukija ei sen enempää osta tuotteita kuin satunnainen lukija.

Tällainen blogilla tienaaminen on ihan kiistatta voluumibisnestä: Mitä enemmän ihmisiä ajat sivustollesi, sitä enemmän tienaat. Suurin työ tehdään huomion herättämisen ja mainosten optimoinnnin kohdalla.

Älkääkä nyt ymmärtäkö väärin. Tässä ei ole mitään väärää ja tämä on itse asiassa monessa aihepiirissä paras keino tienata rahaa. Tällaisen ansaintamenetelmän hallitseminen vaatii paitsi paljon taitoa, myös paljon työtä.

Ratkaise ongelmia, tuota arvokasta sisältöä ja ole luottamuksen arvoinen

Toinen keino tienata blogilla rahaa, on keskittyä esimerkiksi johonkin kapea-alaiseen aihealueeseen, josta kiinnostuneet ihmiset ovat valmiita käyttämään paljon rahaa, mutta vain, jos kokevat käyttävänsä sitä juuri parhaalla mahdollisella tavalla. Sellaisia ihmisiä kun ei valitettavasti kovin paljoa ole, jotka ovat valmiita käyttämään valtavasti rahaa johonkin miettimättä yhtään, onko siinä mitään järkeä vai ei.

Mietit siis mitä kysymyksiä ja ongelmia tästä aiheesta kiinnostuneilla ihmisillä on. Mitä he haluavat tietää tai oppia? Sen jälkeen lähdet ratkaisemaan näitä ja tuotat mahdollisimman hyvää ja ajatonta sisältöä aiheeseen liittyen.

Arvokkaalla sisällöllä, jonka parissa ihmiset viettävät kauan aikaa ja johon he palaavat yhä uudestaan,  on yleensä tapana nousta Googlen hakutuloksissa kärkeen. Tällöin sisältö vetää puoleensa juuri niitä ihmisiä, joiden ongelmiin ja kysymyksiin olet tarjonnut vastauksia.

Kun nyt hyödynnät tätä luottamusta ja esimerkiksi suosittelet sisältösi yhteydessä sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka sinun mielestäsi on ihan oikeasti parhaita mahdollisia johonkin tiettyyn asiaan, niin näiden ihmisten ostokynnys sinua kohtaan on matala. Silloin he myös ovat valmiita käyttämään paljon rahaa, koska oikeasti luottavat sinuun. Kun ihmiset ovat valmiita käyttämään paljon rahaa, sinun ei tarvitse määrällisesti myydä niin paljon.

Kun kaiken keskiössä on sisältö, niin sinun ei välttämättä edes tarvitse liikaa panostaa näiden tuotteiden mainostamiseen. Niinkin yksinkertainen asia voi riittää, että laitat vain tekstilinkin sisältöön ja pienen maininnan siitä, miksi itse käytät kyseistä tuotetta/palvelua. Kun olet saavuttanut lukijan luottamuksen, ei sinun tarvitse myydä mitään, vaan hän itse suorastaan etsii jotain ostettavaa.

Tässä strategiassa kaikki keskittyminen tuleekin laittaa sisältöön ja siihen, miten saat muutettua satunnaiset lukijat aktiivisiksi lukijoiksi. Miten teet luottamusta herättävää sisältöä? Se on paljon tärkeämpi kysymys kuin se, miten paljon ihmisiä saat vedettyä sisällön pariin.

Kumpi on passiivisen tulon kannalta parempi?

Molemmat edellä mainitut keinot tienata blogilla rahaa vaativat paljon työtä. Kuitenkin toisessa näistä tienaaminen vaatii jatkuvaa työtä ja myyntiä. Toisessa jo yksi hyvä artikkeli tai staattinen sivu voi tuottaa paljon rahaa useita vuosia. Siksi itse suosisin omalla kohdallani jälkimmäistä strategiaa. Jos sisältö on oikeasti ajatonta ja arvokasta, niin se ei häviä mihinkään, vaan ihmiset palaavat siihen aina uudelleen.

Esimerkiksi oman sijoitusblogini tuloista yli 75 % tulee sellaisen sisällön kautta, joka on luotu yli 3 kuukautta sitten. Puolet tuloista tulee sellaisesta sisällöstä, joka on helposti yli vuoden vanhaa. Tämä johtuu siitä, että monet artikkeleistani sijoittuvat Googlen hakutuloksissa hyvin tietyille hakusanoille, joita ihmiset hakevat sijoittamiseen liittyen. En yleensä ole kovin aggressiivinen mainostamisen suhteen omissa artikkeleissani. Itse asiassa parhaiten tuottavissa artikkeleissani on ollut vain muutama mainostekstilinkki, jotka on sisällytetty tekstiin. Joissain artikkeleissa olen kokeillut aggressiivisempaa mainontaa ja esimerkiksi ottanut mainoslinkkejä erilleen muusta sisällöstä. Tämä ei kuitenkaan ole näkynyt parempana tuloksena, vaan itse asiassa juuri päinvastoin.

Ensimmäistä strategiaa noudattavilla blogeilla asia saattaa olla juuri päinvastoin. Suurin osa tuloista tulee viimeisimmän sisällön pohjalta ja uuden sisällön taloudellinen arvo valuu nollaan jo muutamassa kuukaudessa. Jos osaa herättää paljon huomiota, niin tällainen ansaintalogiikka voi tuottaa paljon rahaa. Se on kuitenkin jatkuvan työn tulosta, ei passiivista tuloa.

Minun lähtökohtani blogilla tienaamiseen

Itse pyrin toiminnassani siihen, että tuloni eivät ole uuden sisällön varassa. Silloin voin keskittyä rauhassa siihen, että kaikki uusi sisältö on mahdollisimman laadukasta ja säilyttää "arvonsa" useita vuosia. Minulla ei ole kiirettä laittaa uutta sisältöä ulos, koska vanha ajaa asiansa.

Kun toteutan uusia projektejani, niin pyrin noudattamaan tätä strategiaa. Etsin siis jonkin kapea-alaisen aihealueen, joka minua itseäni kiinnostaa/innostaa ja jonka suhteen ihmiset ovat valmiita käyttämään paljon rahaa. Sen jälkeen pohdin kaikki tähän aiheeseen liittyvät ongelmat ja epäselvyydet, pyrin löytämään niihin ratkaisun ja sitten tuotan mahdollisimman hyvää sisältöä. Se, miten tulen siinä onnistumaan/epäonnistumaan, avataan tässä blogissa alusta loppuun.

Samalla tällainen strategia palvelee myös minua itseäni. Opin uutta sellaisesta aiheesta, joka minua oikeasti kiinnostaa. Jos tällä voi samalla luoda uusia passiivisia tulonlähteitä, niin vielä parempi. Lähtökohta on kuitenkin se, että mitään en ala tekemään vain rahan takia, vaan ensisijaisesti omasta mielenkiinnosta.

Lue lisää:

Lyhyt johdanto blogilla tienaamiseen

Affiliate-markkinointi

Seuraa Passiivista tuloa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

4 kommenttia artikkeliin “Onko yleisön määrällä väliä? Kaksi näkökulmaa blogilla tienaamiseen

 1. Kiitos kirjoituksestasi.

  Käytän samaa ideologiaa omissa töissäni yritysten brändäämisessä ja sijoitustoiminnassani, kuin sinä omalla alallasi. Hienoa lukea laadukasta tekstiä, joka tuntuu siltä, että joku olisi lukenut ajatuksiani ja tehnyt niistä loistavan blogi-kirjoituksen. Alla lainattu teksti joka herätti motivaationi kommentoida kirjoitustasi.
  ”Etsin siis jonkin kapea-alaisen aihealueen, joka minua itseäni kiinnostaa/innostaa ja jonka suhteen ihmiset ovat valmiita käyttämään paljon rahaa. Sen jälkeen pohdin kaikki tähän aiheeseen liittyvät ongelmat ja epäselvyydet, pyrin löytämään niihin ratkaisun ja sitten tuotan mahdollisimman hyvää sisältöä.”

  Vastaa

  1. Hei,

   Kiitos kommentista!

   Mahtavaa kuulla, että pidit tekstistä. Olit myös blogin ensimmäinen kommentoija, kiitos siitä! Tästä on hyvä jatkaa ja pyrkiä vieläkin parempaan.

   Vastaa

 2. Oletko pohtinut kannattaako sisältöä tuottaa englanniksi vai suomeksi? Tällä on luonnollisesti suuri vaikutus lukijakunnan potentiaaliseen kokoon. Toisaalta kilpailu lukijoista on englanninkielisellä sisällöllä kovempaa.

  Ovatko kaikki omat sivustosi suomenkielisiä? Jos näin on, niin miksi?

  Pahoittelut, jos olet vastannut kysymykseen jo jossain muussa postauksessa. Aloitin vasta sivustoosi tutustumisen ja tämä kysymys tuli ensimmäisenä mieleen.

  Vastaa

  1. Moi,

   Kiitos kommentista ja hyvästä kysymyksestä!

   Olen kyllä pohtinut, että tuottaisin englanninkielistä sisältöä lähinnä vain sijoittamisesta, mutta Suomen ulkopuolella tosiaan erottuminen joukosta vaatii aivan valtavasti työtä. Jos siis mietitään puhtaasti rahan näkökulmasta, niin väittäisin, että suomalaisen bloggaajan/tubettajan ym. on paljon helpompi päästä tienamaan, kun tekee suomalaista sisältöä. Jos taas tavoittelee oikeasti isoja rahoja eli puhutaan vaikka miljoonien vuosituloksista niin sitten Suomi ei riitä, mutta työmäärä on sitäkin suurempi ja pelkkä työmäärä ei välttämättä riitä vaan pitää olla jollain muullakin tapaa uniikki.

   Mun mielestä hyvä vertaus tässä on osakesijoittaminen: Pienet markkinat, joita isommat tekijät ei seuraa, on hyvin epätehokkaita hinnanmuodostuksessa ja siten näitä epätehokkuuksia on helpompi hyödyntää. Isoilla markkinoilla ei epätehokkuuksia edes ole, vaan kaikki mitä voit kuvitella on huomattu myös muidenkin toimesta ja kilpailua on aiheessa kuin aiheessa.

   Suomessa toimiessa on myös se etu, että voi ottaa mallia siitä mikä on toiminut maailmalla varsinkin sellaisissa aihepiireissä, joissa trendi ei ole vielä yhtä vahvasti tavoittanut Suomea. Esimerkiksi tämä oma aiheeni, internetmarkkinointi, blogilla tienaaminen, passiivinen tulo ym. on aiheena vasta rantautumassa Suomeen. Tällaisten blogien lukumäärä täällä on kahden käden sormilla laskettavissa, kun taas jenkeissä näitä on pilvin pimein ja melkein jo jokaikinen 18-vuotias jannu on siellä jonkin sortin ”internetmarkkinoinnin guru” tai ainakin väittää olevansa. Riittää, että menee Youtubeen, niin siellä on tuhansia englanninkielisiä kanavia, joissa kerrotaan miten tienata blogilla, instagramilla omilla digituotteilla ym. Suomessa tällaisia tubekanavia on minun tietääkseni 0. Olisin yllättynyt, jos tämä trendi ei 5 vuoden sisällä tulisi tänne Suomeen isommin, sillä kaikki isommat trendit on ennemmin tai myöhemmin (yleensä 5-10 vuotta myöhässä) rantautuneet Suomeen.

   Toki ehkä mainittakoon kulttuuriero, että Suomessa yleisesti ottaen paheksutaan rahasta ja bisneksestä puhumisesta kun taas jossain Ruotsissa sellainen on ihan arkipäivää (Toki Ruotsi on vauraampi maa). Tuskin Suomi tulee kuitenkaan pysymään samana takapajulana enää internetin aikakaudella.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *