Palkkaa freelancer – Kokemuksiani Upwork:sta

Kun suunnittelet esimerkiksi blogia tai nettisivuja, niin joskus voi tulla vastaan tilanne, ettet yksinkertaisesti osaa jotakin. Ehkä sivustollasi on mennyt jotain rikki tai sitten haluat vain tehdä sivuistasi paremmat ja hienommat. Oli miten oli, tarvitset tähän joka tapauksessa ulkopuolisen apua. Mistä siis löydät sitä?

Keinoja freelancerin löytämiseen on varmasti monia, mutta itse käyn tässä läpi yhtä erittäin varteenotettavaa vaihtoehtoa.

Upwork on palvelu, jossa freelancer ja sellaista tarvitseva kohtaavat. Upwork:sta löytää käytännössä aivan mitä tahansa koodaajasta graafiseen suunnittelijaan ja eri alojen konsultteihin asti. Melkeinpä kaikkea  mahdollista löytyy mitä vain voi kuvitella ja joiden toteuttaminen internetin välityksellä onnistuu.

Kuka tahansa voi rekisteröityä freelanceriksi Upwork:iin ja kuka tahansa voi jättää sinne toimeksiantoja/työilmoituksia. Palvelu ei suoranaisesti maksa mitään kummalekaan osapuolelle, vaan Upwork ottaa maksujen välistä pienen komission itselleen. Tähän väliin totean, että Upworkilla ei (valitettavasti) ole affiliate-kampanjaa. Toivottavasti ehkä tulevaisuudessa.

Miten Upwork toimii?

Upworkissa voit maksaa joko kiinteän sovitun korvauksen suoritetusta työstä tai sitten tuntipalkkaa. Esimerkiksi itse tilasin freelancerilta tämän korkoa korolle laskurin ja maksoin siitä kiinteän hinnan 130 dollaria eli 115 euroa.

Jätin ilmoituksen englanniksi kyseiseen palveluun ja sain heti ensimmäisen päivän aikana 6 tarjousta. Kävin kaikki tarjoukset ja niiden tekijät läpi, joista 4 hylkäsin samalta istumalta hieman epämääräisten tietojen takia. Lopulta päädyin tutkimaan tarkemmin kahta tyyppiä ja Googletin heidän projekteja ja taustaa läpi. Lopulta päädyin valitsemaan kalliimman vaihtoehdon, koska se vaikutti luotettavammalta. Upworkissa on chatti, jonka kautta sovimme freelancerin kanssa erittäin yksityiskohtaisesti kaiken sen, mitä laskurin tulee pitää sisällään. Keskustelujen perusteella tein sitten lopullisen päätöksen ja hyväksyin työn aloituksen, jolloin maksu lähti kortiltani.

Isommissa projekteissa on mahdollista asettaa myös välitavoitteita (milestones), jolloin maksuja kertyy suoritetuista välivaiheista. Kaikki maksut jäävät työn alkaessa ns. välitilaan (Escrow) ja ne maksetaan freelancerin tilille vasta, kun toimeksiantaja on hyväksynyt työn. Freelancer on kuitenkin tietoinen toimeksiantajan maksukyvystä, sillä veloitus kortilta tapahtuu työn alkaessa ja freelancer saa tästä vahvistuksen. Näin molemmat osapuolet voivat olla huoletta maksujen suhteen.

Myös tuntipalkka on mahdollinen ja se voi olla käyttökelpoinen silloin, kun ajankäyttöä on hankala tietää etukäteen. Työtunnille sovitaan ensin jokin kiinteä hinta. Voit myös määrittää tuntirajan, jonka yli freelancer ei voi mennä.

Työtuntien laskenta perustuu freelancerin työpäiväkirjaan, jota freelancer voi täyttää itse manuaalisesti tai sitten Upworkin oman auomaattiseurannan avulla. Jälkimmäinen näistä on yleisin ja turvallisin vaihtoehto. Toimeksiannossa on mahdollista kieltää manuaalisen päiväkirjan käyttö.

Automaattinen työtuntien seuranta tapahtuu siis niin, että Upwork ottaa freelancerin tietokoneesta kuvankaappauksia 6 kertaa tunnin aikana. Nämä kuvankaappaukset tulevat työsopimuksen molemmille osapuolille nähtäväksi eli sinä työnantajana voit seurata, mitä työtuntien aikana on saatu aikaan. Mahdollisissa riitatilanteissa nämä kuvankaappaukset toimivat todistusaineistona. Alla on lyhyt videoesittely Uworkin työpäiväkirjasta.

Liittyykö palveluun riskejä?

Nyt moni tietysti miettii, että jos kuka tahansa voi kerran rekisteröityä freelanceriksi Upwork:iin, niin sittenhän siellä voi tulla helposti huijatuksi?

Ei voi, ellei sitten ole todella huolimaton. Huijatuksi tuleminen on vältettävissä monella eri tavalla. Niistä kaikkein helpoin on tietysti se, että katsot tarkkaan läpi, kenet palkkaat. Upworkissa freelancer voi kirjoittaa tietoja itsestään ja julkaista esimerkiksi aiempia projektejaan kaikkien nähtäville. Käytännössä palveluun siis jätetään oma CV.

Sen lisäksi palvelussa on julkisesti nähtävissä freelancerin palaute kaikkien hänen palvelun kautta tekemiensä töiden osalta. Palvelussa freelancer voi suorittaa myös erilaisia testejä, joilla hän voi osoittaa osaamisensa. Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen suhteen voi suorittaa testin ja testin tuloksen voi laittaa julkisesti nähtäville. Tuloksesta ilmenee käytännössä aika, joka testin suorittamiseen kului, sekä tulos asteikolla 1-5 (desimaalit mukaan lukien). Tuloksen ohessa myös näkyy, kuuluiko freelancer testin suorittaneiden kesken esimerkiksi parhaaseen 10 %:iin, 30 %:iin jne.

Toki kaikissa näissä aiemmin mainituissa asioissa voi huijata. Siksi Upworkissa maksumenettely on rakennettu, kuten aiemmin mainitsin. Freelancer ei siis saa maksua itselleen, ennen kuin toimeksiantaja on hyväksynyt työn. Maksu kyllä maksetaan työn alkaessa, mutta se jää ns. välitilaan (Escrow) Upworkiin. Freelancer siis saa kyllä tiedon siitä, että toimeksiantaja on maksukykyinen työn alkaessa.

Mitä tilasin ja miksi?

Lopussa olen käynyt vielä läpi oman muistilistani Upworkin turvalliseen käyttöön. Tähän väliin käyn kutienkin lyhyesti läpi sitä, mitä itse tilasin Upworkin kautta ja miksi.

Mitä?

Kuten jo ehdin mainita, niin tarvitsin siis sijoitusblogiini korkoa korolle laskuria/eläkelaskuria. Hävettää hieman myöntää, että olen todella surkea koodaamaan ja siksi jouduin tämän tilaamaan ulkopuoliselta henkilöltä. Olen kyllä useana kesänä luvannut itselleni opetella koodaamaan, mutta aina se on sitten jäänyt....ehkä tänä kesänä.

Tuollaisen laskurin koodaaminenhan ei oikeastaan ole kovin vaikeaa ja osaisin jopa itsekin koodata sellaisen - Ainakin jos puhutaan ihan perus korkoa korolle laskurista (jollainen tämä tilaamani laskuri ei kuitenkaan ole). Uskoakseni suurempi homma oli nimenomaan siinä, että tuon laskurin saa rakennettua WordPress -lisäosaksi, jolloin se on helppo liittää sivustolle shortcodella.

Halusin myös laskuristani hieman erilaisen, kuin mitä korkoa korolle laskurit yleensä ovat. Minun laskurini ottaa mm. huomioon inflaation eli laskurissa on mahdollista kasvattaa kuukausittaisia säästösummia vuosittain inflaation mukaan. Lisäksi laskurilla on mahdollista laskea eläkesäästöjen riittävyys. Voit siis laskea kuinka pitkään eläkesäästöt riittävät, kun teet inflaation tahdissa kasvavia kuukausittaisia nostoja ja säästöjen tuotto on x. Tällaista ominaisuutta en ole kovin monessa laskurissa nähnyt, vaikka se on minun mielestäni ihan hyödyllinen ja hauska ominaisuus.

Miksi?

Joku voi tietysti ajatella, että kun olen käyttänyt tuohon laskuriin yli 100 euroa, niin kaiken taustalla täytyy olla jokin taloudellinen motiivi. Veikkaus ei mene aivan metsään, mutta en ainakaan suoranaisesti mistään taloudellisesta syystä tuota laskuria hankkinut.

Ensimmäinen syy on se, että mun mielestä tuo laskuri on siisti ja varmasti monelle lukijalle myös ihan hyödyllinen vempain. Kun kuitenkin tienaan blogillani jonkun verran, niin haluan "maksaa takaisin" lukijoilleni ja parantaa sivuston käyttökokemusta, kun kerran siihen on mahdollisuus. Uskon, että ainakin muutama ihminen minun lisäkseni pitää tuosta laskurista ja tulee viettämään sen parissa aikaa. Ehkä jopa joku saattaa sen perusteella innostua säästämisestä ja sijoittamisesta.

Mitä taas tulee taloudellisiin motiiveihin, niin en pidä kovin uskottavana sitä, että tuolle "sijoitukselle" pystyisin määrittämään mitään eksaktia tuottoa. Aivan varmasti laskuri tulee sijoittumaan Googlen hakutuloksissa edes jotenkin ja todennäköisesti kerää muutaman ylimääräisen kävijän sivustolleni. Laskurin sivulla on myös affiliate-linkkejä esimerkiksi Nordnetiin, mutta vielä on vähän turhan aikaista sanoa, miten hyvin sivu tulee generoimaan liidejä.

En siis ole laskelmoinut mitään suoria tuotto-odotuksia tälle "sijoitukselle", vaan uskon, että se kyllä maksaa itsensä takaisin tavalla tai toisella, suoraan tai välillisesti. Pääasia on kutienkin se, että itse pidän laskurista ja toivottavasti myös muutama lukijakin pitäisi siitä.

Lopuksi

Upwork on ainakin ensimmäisen kokeiluni perusteella ihan hyvä ja toimiva ratkaisu freelancerin palkkaamiseen. Itse tulen varmasti käyttämään palvelua myös tulevissa projekteissani, mikäli tulee ylitsepääsemättömiä vaikeuksia eteen.

Jotta suuremmilta ongelmilta välttyisi, niin tässä vielä minun muistilista freelancerin palkkaamiseen Upworkista:

 • Suosi kiinteitä kertakorvauksia. Tyypillisesti valtaosa ongelmista on ilmennyt juuri silloin, kun palkkiomalli on ollut tuntipalkkaan perustuva. Kun palkkiomallina on kertakorvaus jostain tarkasti sovitusta projektista, niin siitä on helppo sanoa, onko se sopimuksen mukainen vai ei.
 • Käy kaikkien ehdokkaiden taustat tarkasti läpi. Tee kaikki mahdollinen taustoitus, ennen kuin ryhdyt palkkaamaan ketään. Älä luota pelkästään Upworkin tietoihin, vaan Googleta myös henkilön/yrityksen nimi ja varmistu, että kyseessä on todellakin oikea ihminen. Käy freelancerin projekteja tai työkokemusta läpi esimerkiksi LinkedIn:n kautta.
 • Keskustele ja sovi yksityiskohdista tarkasti. Käy aivan kaikki mahdolliset yksityiskohdat läpi, joita haluat projektissasi toteutuvan. Ole vaativa ja varmista, että myös freelancer ymmärtää, mitä tarkalleen haluat. Jos sinulla on antaa esimerkkejä työn lopputuloksesta, niin niistä on varmasti paljon apua. Keskustelut kannattaa käydä Upworkin kautta ja ne kannattaa myöskin tallentaa mahdollisten ongelmien varalle.
 • Älä käytä sellaisia rahasummia, jotka tuntuvat epämukavan suurilta. Varsinkin ensikertalaisena kannattaa käyttää vain sen verran rahaa, ettei sen häviäminen ole maailmanloppu. Toki jos työn jälki on aivan surkeaa tai muuta kuin sovittu, niin silloin sinun ei tietenkään tarvitse maksaa siitä. "Surkean" tai "Jokin muu kuin sovittu" määrittelyssä auttaa tietysti se, että sinulla on dokumentteja siitä, mistä olette sopineet. Upwork on kyllä puolellasi, jos näistä ollaan selkeästi poikettu.

Kertokaa ihmeessä, jos teillä itsellänne on kokemuksia Upworkista tai muusta vastaavasta palvelusta. Tai sitten ihan vaikka olisitte palkanneet freelancerin suoraan jostain Torilta. Asiaa tuli taas sen verran paljon, että varmasti joitain juttuja olen saattanut unohtaa mainita. Kysykää siis, jos jokin asia tuntuu epäselvältä.

3 kommenttia artikkeliin “Palkkaa freelancer – Kokemuksiani Upwork:sta

 1. Voiko Upworkiin tehdä profiilin vain suomeksi? onko olemassa suimenkielistä alustaa?

  Vastaa

  1. Moi! Tietääkseni ei ole olemassa vastaavaa suomenkielistä alustaa. UpWork toimii vain englanniksi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *