Passiivinen tulo lyhyesti

Passiivinen tulo on mitä tahansa sellaista tuloa, jonka ansainta ei vaadi reaaliaikaista läsnäoloa. Työnteko ei ole passiivista tuloa, koska jos et käy töissä, et tienaa mitään.

Affiliate-mainonta blogissa tai esimerkiksi verkkokaupan ylläpitäminen voi olla passiivista tuloa, sillä sinun ei tarvitse olla itse paikalla myymässä lukijalle tai sivuston vieralijalle mainostamaasi tuotetta/palvelua. Laitat vain sisältöä nettiin ja sen jälkeen se generoi tuloa aivan itsekseen. Koko passiivisen tulon idea onkin se, että työ tehdään alussa ja työn hedelmistä nautitaan ympäri vuorokauden, teitpä sitten itse sillä välin mitä tahansa.

Miksi passiivinen tulo?

Koko passiivisen tulon idea lähtee kolmesta hyvin yksinkertaisesta elämän perusajatuksesta. Ensinnäkin jostain on pakko saada rahaa elämiseen ja toisaalta, elämä olisi onnellisempaa, jos tämän rahan tienaaminen ei sitoisi liian paljon aikaa, vaan aikaa jäisi myös muuhun elämiseen. Kolmas näkökulma on se, että olisi hienoa, jos rahaa voisi tienata jollain sellaisella, mikä ei edes tunnu työn teolta.

Osalla meistä on jo selkeä kuva siitä, mitä työtä haluaa loppuelämänsä tehdä. Jos olet jo onnellinen omassa työssäsi tai siinä mitä teet, niin etene urallasi ja saavuta asioita. Sinulla asiat on jo hyvin.

Minulla taas ei ole harmainta aavistustakaan, mitä haluan 20 vuoden päästä tehdä. Siksi en halua käyttää valtavasti energiaa etenemiseen pelkästään yhdellä osa-alueella. Jos panostaisin kaikkeni vain yhteen ainoaan asiaan, niin olisi suuri riski, että 50-vuotiaana tajuan olevani aivan väärässä paikassa tekemässä jotain sellaista, mistä en oikeasti pidä. Ala siinä sitten vaihtamaan alaa, kun olet koko elämäsi panostanut vain tuohon yhteen asiaan ja et saa tuloja mistään muualta, kuin nykyisestä työstäsi.

Toteutankin niitä asioita, jotka minua tällä hetkellä kiinnostaa ja pyrin muuttamaan tämän toiminnan passiiviseksi tulovirraksi. Tämä mahdollistaa sen, että minulla on jatkossa paremmat valmiudet siirtyä paikasta toiseen. Jos nykyinen opiskelualani ei lopulta olekaan minun juttu, niin passiiviset tulot mahdollistavat vaikka kokonaan uuden alan opiskelun tai esimerkiksi oman liiketoiminnan perustamisen.

Passiivinen tulo tuo siis elämään vapautta, taloudellista riippumattomuutta, joka on yksi onnellisen elämän kulmakivistä.

Tarkoittaako passiivinen tulo helppoa rahaa?

Ei. Passiivisten tulonlähteiden luonti vaatii aina valtavasti työtä, ajankäyttöä ja aiheeseen paneutumista. Passivinen tulo on "helppoa rahaa" vasta sitten, kun suurin osa työstä on tehty. Sisältö kun ei katoa mihinkään. Jos luot arvokasta ja ajatonta sisältöä, joka generoi kassavirtaa kuukaudesta toiseen, ei sinun myöhemmin tarvitse painaa hiki hatussa töitä rahan ansaitsemiseksi.

Toki sisältö vaatii aina päivittämistä, varsinkin mitä enemmän olet sitä luonut. Niinpä mikään tulo ei ole koskaan täysin passiivista. Passiivinen tulo on pikemminkin automaattisten prosessien hyödyntämistä. Täydellisen passiivinen tulo on enemmänkin tavoite, jota et koskaan voi täysin saavuttaa, mutta jota kohti voit aina enemmän ja enemmän pyrkiä.

Motivaatio toiminnalle tulee olla sisäistä

Passiivista tuloa voi saavuttaa monin eri keinoin, mutta ainakin omalla kohdallani keskeinen filosofia on se, että kaiken toiminnan täytyy pohjimmiltaan lähteä omasta halusta ja kiinnostuksesta jotain aihetta kohtaan. Ei siis siitä, että tarkoitukseni on tienata vain ja ainoastaan rahaa (ulkoinen motivaatio). Silloin kyseiseen toimintaan käytettyä aikaa ei tarvitse laskea "työnteoksi", kun se on sellaista, että tekisin sitä muutenkin vapaa-ajallani.

En esimerkiksi koskaan kirjoittaisi sellaista blogia tai ylläpitäisi sellaista nettisivua, jonka sisältö ei herätä minussa intohimoa. Esimerkiksi tämän blogin pitäminen on minulle niin mieluisaa, että ei ole mielekästä laskea siihen käyttämälleni ajalle mitään tuntipalkkaa.

Rahaa tulee jos on tullakseen, mutta kirjoittaminen on nautinto. Kun jokin aihe on oikeasti mielenkiintoinen, asiat sujuu ja jossain pisteessä rahaa alkaa tulla melkein itsestään.

Erilaiset keinot ansaita passiivista tuloa

Asuntosalkunrakentaja -sivusto on tehnyt kattavan listauksen erilaisista passiivisen tulon muodoista. Laitan myös oman panokseni peliin ja esittelen teille lyhyesti yleisimmät keinot ansaita passiivista tuloa.

Sijoittaminen

Yksi parhaimmista ja vähiten vaivaa vaativista keinoista ansaita passiivista tuloa on sijoittaminen ja nimenomaan passiivinen indeksisijoittaminen. Olen lyhyesti käsitellyt sijoittamisen eri muotoja omalla sivullani sekä sitten paljon suuremmassa mittakaavassa Omista ja Vaurastu -blogissani. Nopein keino saada koppi sijoittamisesta, on tutustua kirjoituksiini passiivisesta indeksisijoittamisesta.

Myös asuntosijoittaminen on oiva keino ansaita passiivista tuloa. Asuntosijoittamisesta kiinnostuneita suosittelen tutustumaan Asuntosalkunrakentaja-sivustoon, jossa on esimerkiksi kerrottu, miten on mahdollista hankkia sijoitusasunto ilman omaa rahaa. Sijoittamista en tässä kohtaa sivua tämän enempää.

Bloggaaminen ja nettisivut

Bloggaaminen tai erilaisten nettisivujen luominen vaatii tietysti hieman enemmän vaivaa. Takaan kuitenkin, että tällä tavalla on mahdollista saavuttaa huomattavasti enemmän passiivista tuloa paljon nopeammin sekä huomattavasti pienemmällä pääomalla, kuin vaikkapa sijoittamalla. Ehto on tietysti se, että olet oikeasti valmis paneutumaan omaan tekemiseen. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla mikään ongelma, jos olet oikeasti kiinnostunut jostain ja motivoitunut tekemään asioita.

Bloggaamalla tai nettisivuja pitämällä keinojen määrä passiivisen tulon ansaitsemiseen on käytännössä rajaton. Yksi tyypillisimmistä keinosta on tehdä vaikkapa affiliate-markkinointia. Myös itse saan suurimman osan blogituloistani nimenomaan affiliate-markkinoinnin kautta.

Affiliate-markkinointi tarkoittaa lyhyesti sitä, että voit myydä blogissa, vlogissa tai muulla sisältökanavalla aivan mitä tahansa, vaikka sinun ei tarvitse itse omistaa tai tuottaa mitään tuotetta taikka palvelua. Myyt siis muiden tekemiä tuotteita ja palveluita saaden niistä komissioita. Ja kun sanoin mitä tahansa, niin todellakin tarkoitan mitä tahansa.

En kuitenkaan tässä kohtaa sivua aihetta sen enempää, sillä olen jo tehnyt blogiini kattavan affiliate-markkinointioppaan.

Myy omaa osaamistasi

Jos olet omassa aiheessasi todellinen asiantuntija, niin ehkä voit myydä tätä asiantuntijuutta muille. Voisit esimerkiksi blogisi kautta tarjota lukijoille konsultointipalvelua. Jotta konsultoinnista ei tulisi kokopäivätyötä, niin kannattaa tietysti konsultoida mahdollisimman montaa ihmistä samaan aikaan. Miten?

Kirjoita kirja tai opas. Nykyään kuka tahansa voi kirjoittaa esimerkiksi e-kirjan ja myydä sitä erilaisten palvelujen kautta käytännössä ilman mitään alkuinvestointeja tai riskiä. Et siis todellakaan tarvitse kustantajaa tai muutakaan tärkeää henkilöä oman kirjan julkaisemiseen.

Perusta verkkokurssi. Näidenkin tuottamiseen on olemassa valmiita palveluita, joten sinun ei tarvitse ymmärtää teknologiasta kovinkaan paljoa onnistuneen verkkokurssin toteuttamiseen. Kamera, mikrofoni ja tietokone riittää.

Myy jotain kerran viikossa julkaistavaa uutiskirjettä tai jäsenyyttä, joka antaa luku- tai katseluoikeuden johonkin sisältöön, jossa jaat rahan arvoisia vinkkejä kaikille niille, jotka maksavat tuosta oikeudesta.

Sanotaan, että olet vaikkapa asuntosijoittamisen asiantuntija. Seuraat siis asuntojen myynti-ilmoituksia viikottain. Vinkkaa parhaista kohteista uutiskirjeessäsi, sillä jos nuo vinkit osoittautuvat ajan myötä erittäin tuottoisiksi uutiskirjeen lukijoille, voit nostaa uutiskirjeen hintaa vaikka kuinka korkealle. Ihmiset kyllä maksavat sellaisesta, jonka he ovat huomanneet hyödyttävän heitä rahallisesti.

Mistä aloitan?

Jos tiedät jo aiheen, joka aiheuttaa sinussa suunnatonta innostusta ja sosiaalisissa tilanteissa läpitunkevaa päälle puhumista, niin ala tuottamaan sisältöä heti. Kirjoita, kerro, kuvaa, puhu, dokumentoi. Löydä sinulle sopiva tapa tuottaa sisältöä, joka tuo parhaimmat puolesi esiin. Osalle se on blogi, toisille videoblogi ja joillekin podcast. Sisällön ei tarvitse olla asiasisältöä, sehän voi olla vaikka kuvia, animaatioita, musiikkia tai meemejä. Tämän jälkeen sinun tulee miettiä, mikä on paras keino tienata rahaa tuolla sisällöllä. Tutustu siis ensin vaikkapa affiliate-markkinointiin.

Miten löydän intohimoni?

Jos taas et ole vielä löytänyt intohimoasi, niin aloita jostain sellaisesta, mikä sinulla eniten kiinnostaa. Siitäkin huolimatta, että et välttämättä vielä koe asiaa erityisen mielenkiintoiseksi. Valitse aihe, joka tuntuu vähiten epäkiinnostavalta, opiskele sitä ja tuota sisältöä siihen liittyen. Monesti innostus jotakin asiaa kohtaan herää vasta sitten, kun sen parissa on viettänyt tarpeeksi kauan aikaa.

Ja vaikka et sen enempää innostuisikaan ensimmäisestä aiheesta, niin ainakin aivosi saavat koko ajan virikkeitä uusista ideoista verrattuna siihen, että et tekisi yhtään mitään. Mitä enemmän teet, sitä enemmän ideoita keksit. Ennemmin tai myöhemmin kyllä löydät oman juttusi. Jostain on pakko aloittaa, joten aloita vähiten tylsimmästä vaihtoehdosta. 

Jokaisella meistä on jotain intohimoja, vaikka joskus niiden löytäminen vie aikansa. Passiivisia tuloja voi aivan hyvin lähteä rakentamaan kokeilemalla eli yksinkertaisesti toteutat uusia projekteja niin kauan, kunnes löydät jotain itsellesi sopivaa. Kirjoituksessa Löydä intohimosi olen käynyt tarkemmin läpi erilaisia periaatteita ja työkaluja, joista voit saada apua oman intohimon löytämiseen.