Suurin virheeni bloggaajana – Unohdin sähköpostimarkkinoinnin

Sähköpostimarkkinoinnin unohtaminen on yksi aloittelevien bloggaajien suurimpia virheitä, eikä virhe muuten rajoitu välttämättä edes aloitteleviin bloggaajiin. Näen edelleenkin silloin tällöin pitkään pinnalla olleita mediasivustoja ja blogeja, joille sähköpostimarkkinointi = luotaantyöntävä "tilaa roskapostia tästä" -painike sivuston pimeimmässä nurkassa - Ettei kukaan vahingossakaan huomaisi sitä. Toki minunkaan sivustoissa ei ainakaan vielä ole tämän osalta paljoa kehuttavaa. Luulin itsekin pitkään, että sähköpostimarkkinointi on täysin vanhentunut ja merkityksensä menettänyt tapa tavoittaa yleisöä. Tämä harhaluulo on maksanut minulle paljon.

Internetissä kaikkea voidaan kuitenkin mitata ja analysoida melko eksaktisti, joten sinun tai minun mielipiteellä ei ole mitään merkitystä. Tämä on oikeastaan se todellinen ongelma laajemassa kuvassa, joka koskee silloin tällöin meitä kaikkia: Annetaan siis liikaa painoarvoa mielipiteille ja anekdooteille.

Sähköpostimarkkinointi on ilmainen lounas

Aiheesta taitaa olla tutkimuksia vaikka kuinka paljon, mutta esimerkiksi tämän useasti viitatun tutkimuksen mukaan yritysten sähköpostimarkkinointiin sijoitettu euro palautuu takaisin keskimäärin 38 - kertaisella tuotolla.

Kun joskus muutamia vuosia sitten ensimmäisen kerran mietin oman sähköpostilistan luomista, niin ensimmäinen asia mielessäni oli lähinnä "Ei kukaan enää nykyään lue yritysten/blogien uutiskirjeitä, koska esimerkiksi minulla niitä on jo valmiiksi roskapostilaatikko täynnä enkä koskaan lue sellaisia". Asiaa sen enempää tutkimatta tein typerän päätöksen vain omaan mielipiteeseen perustuen, enkä päättänyt edes kokeilla asiaa.

Oli minun tai sinun mielipide mikä tahansa, niin sähköpostimarkkinointi on edelleen erittäin tehokas kanava yleisön tavoittamiseen ja sähköpostilista on yksi arvokkaimpia "assetteja", mitä yrityksellä/blogilla voi olla. Miksi? Tässä muutamia selityksiä:

 • Edelleen on olemassa ryhmä ihmisiä, jotka tilaavat blogien uutiskirjeitä omaan sähköpostiin ja jotka myös lukevat niitä. Jos ihminen vapaaehtoisesti suostuu tilaamaan jotain sähköpostiin, hän todennäköisesti myös lukee niitä, koska on löytänyt jotain niin kiinnostavaa sisältöä, että suostuu peräti vapaaehtoisesti luovuttamaan sähköpostinsa saadakseen vastaavaa sisältöä lisää. Uutiskirjeitä tilaavien henkilöiden erottaminen niistä, jotka eivät tilaa niitä, ei maksa sinulle mitään.
 • Kun ihminen vapaaehtoisesti luovuttaa sinulle sähköpostiosoitteensa, voit rakentaa häneen vuorovaikutusta parhaimmillaan useiden vuosien ajan. Jos siis esimerkiksi sivustosi kaatuu, sinulla on aina sähköpostilista, jonka turvin voit edelleen tavoittaa tärkeintä yleisöäsi.
 • Sähköpostimarkkinointi on täysin automatisoitavissa oleva prosessi eli kun viestin on kerran kirjoittanut, niin voit lähettää sitä automaattisesti kaikille uusille tilaajille vaikka seuraavat 10 vuotta.
 • Sähköpostimarkkinoinnin työkalujen hinnat ovat lähtökohtaisesti aika edullisia.
 • Sähköpostimarkkinoinnin tehokkuutta on helppo analysoida lähes reaaliajassa. Et joudu sijoittamaan rahaa sokeasti, vaan näet hyvin pienellä viiveellä, miten sijoitettu aika/raha muuttuu tuotoksi.
 • Sähköpostimarkkinoinnin konversio-optimointi on nykytyökaluilla erittäin helppoa, tehokasta ja edullista.

Kaiken tämän lisäksi sähköpostimarkkinointi kietoutuu nykyään myös todella vahvasti Facebook - ja SnapChat-markkinointiin. Voit nimittäin hyödyntää olemassaolevaa sähköpostilistaasi Facebook - ja SnapChat -markkinoinnissa samankaltaisten (look-a-like-audience) tai täysin samojen ihmisten (retargetointi) tavoittamiseen. Molempien em. palvelujen mainostyökalut mahdollistavat sähköpostilistan syöttämisen, jolloin voit tehdä markkinointikampanjoissasi feedback-optimointia: Opetat siis Facebookia/SnapChatia kohdentamaan mainontaa nimenomaan sellaisiin ihmisiin, jotka tilaavat sinun uutiskirjeesi. Kyseinen prosessi on ehkä yksi tehokkaimmista tavoista liidien keräämiseen.

Oikea tapa tehdä sähköpostimarkkinointia

Vaikka sähköpostimarkkinointi on oikein tehtynä erittäin tehokasta, niin väärin tehtynä se voi olla täysin ajan sekä rahan hukkaa ja pahimmillaan jopa aika tuhoisaa. Sähköpostimarkkinointi ei varsinaisesti ole mitenkään monimutkaista tiedettä. Se on käytännössä täysin samanlaista vuorovaikuttamista kuin mikä tahansa muu ihmisten kohtaaminen. Jos asiaa osaa ajatella tästä näkökulmasta, niin tehokkaan sähköpostimarkkinoinnin oppii jo melkein luonnostaan, koska siihen pätee täysin samat psykologisen vaikutusvallan keinot kuin kaikkeen muuhunkin vuorovaikutukseen. Tähän liittyen suosittelen tutustumaan Robert Cialdinin kirjaan Influence (kirja myös äänikirjana Audiblen ilmaiskokeilussa). Robert Cialdinin tekemästä tutkimustyöstä voidaan sähköpostimarkkinointiin soveltaa ainakin seuraavia asioita.

Opeta ihmiset kuuntelemaan ja saa heidät kokemaan viestisi hyödyllisiksi

Tarkoitus on luoda pitkäaikaista suhdetta asiakkaisiin/lukijoihin niin, että he oppivat avaamaan kaikki viestisi alusta lähtien. Jos ensimmäinen lähettämäsi viesti on täynnä "osta tätä, tilaa tätä, kokeile tätä", niin menetät 100 % varmuudella suurimman osan ihmisistä, jotka vielä joskus luottivat sinuun. Sen sijaan kannattaa miettiä, mistä syystä he halusivat uutiskirjeen alunperin tilata. Jos he tekivät sen esimerkiksi luettuaan hyödyllisen blogiartikkelin aiheesta X, niin tarjoa näille ihmisille lisää tietoa samasta aiheesta sähköpostin välityksellä. Voit yksinkertaisesti valita ensimmäisen lähettämäsi kirjeen sen perusteella, minkä artikkelin tai sivun kautta lukija tilasi uutiskirjeen.

Esimerkiksi: Henkilö lukee blogikirjoituksen koiran kynsien hoidosta. Blogikirjoituksen loppuun laitat "Liity 5-osaiselle sähköpostikurssille koirien kauneudenhoidosta". Jos ihminen koki blogikirjoituksen hyödylliseksi hän todennäköisesti liittyy kurssille ja jos kurssin sisältö on edelleenkin vakuuttavaa, hän on oppinut avaamaan ensimmäiset lähettämäsi 5 viestiä. Tämän jälkeen on jo huomattavasti todennäköisempää, että sama lukija avaa myös kuudennen viestin, jossa listaat parhaita koirien kauneudenhoitotuotteita, kuin että lähettäisit tämän viestin heti ensimmäisenä tai yrittäisit myydä tuotteita asiasisältöä häiritsevällä tavalla jo alkuperäisessä blogitekstissä.

Tunnista ostohalukkaat ihmiset

Kun ihminen on jo kerran ostanut sinulta jotain, hän on tutkimusten mukaan keskimäärin 2 kertaa todennäköisempi ostaja myös jatkossa verrattuna sellaiseen ihmiseen, joka ei ole vielä tehnyt ensimmäistä ostoa. Melkein kaikissa sähköpostimarkkinoinnin työkaluissa on ominaisuus, jolla voit seurata ja tägätä automaattisesti niitä ihmisiä, jotka ostavat sähköpostiviestiesi kautta jotain. Tälle ryhmälle voit sitten kohdentaa hieman enemmän myyviä viestejä.

Vastaavasti voit myös tunnistaa hitaasti lämpeävät ihmiset, jotka eivät suostu klikkailemaan myyntiviestejäsi tai niiden linkkejä auki. Näille voit puolestaan kohdentaa lisää asiasisältöä ja vähemmän myyntiä. Tällaisella hyvin yksinkertaisella targetointimenetelmällä pidät kaikki osapuolet tyytyväisenä ja optimoit sähköpostilistan tuoton.

Edelleen listalle päätyy silloin tällöin myös niitä ihmisiä, jotka eivät avaa koskaan mitään viestejä. Nämä kannattaa suosiolla poistaa melko nopeasti jo pelkästää sen takia, että tällaisille ihmisille lähetetyt viestit alkavat ohjautua automaattisesti roskapostilaatikkoon, jos viestejä ei avata. Tämä taas vaikuttaa siihen, millaisena sähköpostipalveluntarjoajat (Gmail, Outlook jne.) näkevät sinut. Jos lähetät liikaa roskapostikansioihin päätyviä viestejä, niin saatat pahimmassa tapauksessa joutua palveluntarjoajien "mustalle listalle", jolloin käytännössä kaikki viestisi menevät aina lähtökohtaisesti roskapostiin tai et välttämättä voi edes lähettää viestejä.

Alphabet (ent. Google) ja Microsoft sekä muut sähköpostipalveluntarjoajat ovat tehneet harvinaisen selväksi, että he haluavat säilyttää sähköpostin nykyisen aseman vähintään samanlaisena myös tulevaisuudessa, joten ei kannata tehdä mitään typerää. Jos jatkat ihmiset ovien koputtelua liian pitkään saamatta vastakaikua, on seurauksena lopulta lähestymiskielto. Poista siis aina kaikki non-responsiiviset tilaajat listalta ja pidä avausprosentit korkeina (vähintään 50-60 %:ssa per viesti).

Lopuksi

Sähköpostimarkkinointia oppii vain tekemällä. Jokainen sivusto/blogi on uniikki, joten samat asiat eivät välttämättä toimi kaikkiin sähköpostilistoihin samalla tavallla. Ainoa keino tulla hyväksi sähköpostimarkkinoijaksi on luonnollisesti lähteä kokeilemaan mikä toimii ja pyrkiä aina kehittymään jollain tavalla paremmaksi.

Internet on täynnä loistavaa materiaalia sähköpostimarkkinoinnista ja itsekin tulen kirjoittamaan tästä vielä lisää asiaa blogiini, kunhan olen päässyt hommassa kunnolla vauhtiin.

Sähköpostimarkkinointiin et tarvitse muuta kuin sähköpostiosoitteen (suosittelen luomaan sellaisen sivuston domainilla) ja palveluntarjoajan, jolla automatisoit viestien lähettämisen. Itse olen käyttänyt tähän mennessä Aweberia ja ConvertKitiaKumpaakin voit kokeilla kuukauden ilmaiseksi. Henkilökohtaisesti pidän tällä hetkellä enemmän ConvertKitista, mutta Aweber on hieman edullisempi. Molemmat ovat kuitenkin melko helppoja oppia käyttämään. Tulen kokeilemaan jatkossa myös muita palveluntarjoajia ja kirjoitan niistä kokemuksia tänne blogiin.

2 kommenttia artikkeliin “Suurin virheeni bloggaajana – Unohdin sähköpostimarkkinoinnin

 1. Loistavaa keskustelua tärkeän aiheen ympäriltä!

  Sähköpostimarkkinointi on edelleen paras tapa sitouttaa yleisö pitkäkestoista nettiliiketoimintaa tehtäessä – nimenomaan oikealla tavalla tehtynä.

  Tarkoitan tuolla oikealla tavalla tehtynä siis sitä, että ystävällisellä ja helposti lähestyttävällä kommunikoinnilla henkilö ohjataan kunkin omaan liiketoimintaan sopivien myyntisuppiloiden lävitse.

  Tällöin sekä asiakas että yrittäjä ovat tyytyväisiä: Listalle liittynyt henkilö saa mahdollisimman kattavan avun ongelmaansa tai vahvistuksen intohimoonsa ja yrittäjä enemmän katetta sijoitetulle pääomalleen per sähköpostilistalle liittynyt ihminen.

  Tähän tilanteeseen ei ole muutosta näkyvissä lähitulevaisuudessa 🙂

  -Mikko-

  Vastaa

  1. Kiitos kommentista!

   En itsekään usko, että muutosta on ihan heti tulossa tähän. Alphabet ja Microsoft kuitenkin panostaa sähköposteihin niin paljon, että siinä on selkeästi nähtävissä tausta-ajattelu, että hekin uskovat edelleen sähköpostin merkitykseen.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *